AMSTERDAM - Ik moet iets doen....Maar wat? was de vraag waarmee theatermaker Anoek Nuyens op zaterdag 29 september het eerste WIEKENT in de Tolhuistuin aftrapte. Het antwoord op deze vraag was een 24-uurs evenement afgelopen weekend. Met dit gezamenlijke evenement kwamen alle (creatieve) ondernemers die de Tolhuistuin vormen, in actie om de rijkdom van deze culturele plek te laten zien en om de dreigende huurverhoging per 2019 te voorkomen en daarmee de rijkdom van de culturele plek voor de stad veilig te stellen.

Culturele broedplaats
De Tolhuistuin is meer dan tien jaar geleden, nadat Shell vertrok van het terrein, weer teruggegeven aan het publiek. De afgelopen jaren is er gestaag gewerkt aan een unieke, culturele, publieke plek in Amsterdam-Noord, door een kleurrijk palet aan creatieve ondernemers. Gezamenlijk leveren zij een cruciale bijdrage aan dit culturele landschap. De Tolhuistuin fungeert als een unieke plek in de stad waar cultuur en maatschappij samenkomen, jong en oud kunnen genieten en waar diverse culturen elkaar ontmoeten.

Dreiging
Vanuit de Gemeente Amsterdam dreigen forse huurverdubbelingen voor het culturele dorp. Als deze dreiging werkelijkheid wordt, zal een flink aantal ondernemers genoodzaakt zijn het dorp te moeten verlaten. Commerciële partijen nemen dan deze plekken over, waarmee het bijzondere karakter van de Tolhuistuin als inclusieve, diverse plek verloren gaat.

Marjo van Schaik, interim directeur Tolhuistuin: "De Tolhuistuin zoekt de dialoog met de Gemeente om de ‘creatieve motor’ van deze bijzondere, publieke cultuurplek voor de stad te behouden."

Statement
Tijdens WIEKENT hebben alle Tolhuistuin-ondernemers met een gezamenlijk, cultureel programma een statement willen maken door verrassing, verwondering en verbinding te presenteren in de statige villa’s en architectonische gebouwen achter het Paviljoen van de Tolhuistuin. Ferry Roseboom (Excelsior Recordings, Into The Great Wide Open): "De stad moet de Tolhuistuin en zijn bewoners koesteren als een plek waar culturele ondernemers – groot en klein – kunnen groeien en bloeien."

WIEKENT
Het publiek kon tijdens WIEKENT op ontdekkingstocht langs meer dan 30 programma’s. Honderden bezoekers grepen hun kans om de bijzondere dynamiek tussen de zalen in het Paviljoen aan de IJpromenade en de achterliggende Tuin en voormalige Shell-gebouwen te bezoeken.

Het publiek kon zaterdagavond onder meer genieten van erotische fantasieën van Stichting Nieuwe Helden, kunst, documentaires, een nachtsafari met ecoloog Fred Haaijen, debatten en gesprekken over vrijplaatsen door SLAA x Archis x Volume. In de Concertzaal en de Tuin speelden muziektalenten van Eurosonic Noorderslag en Excelsior Recordings. De Tuin was betoverd door de Boommuziekmachine van Partizan Publik, de toren Airport Pisa van De Parade en vlammende vuurkorven. Tot in de vroege uren kon zaterdagnacht worden gedanst dankzij de hiphop en urban beats van hiphopschool Solid Ground Movement in de Concertzaal.

De zondag werd gestart met een publiek ontbijt in de Tuin en bood gedurende de dag vertier aan jong en oud. Workshops en presentaties van Solid Ground Movement, Musicians Without Borders en A’DAM Music School werden met veel enthousiasme door de aanwezige kinderen ontvangen. Daarna luisterden ze aandachtig naar de verhalen van Het Leeshuis en zochten ze de keutels van Stout Konijn van Into The Great Wide Open.

De zondag werd afgesloten met live muziek van STROOM en Paradiso. Het publiek was positief verrast over de ontspannen sfeer en de divers- en veelheid aan programma’s, makers, artiesten, kunstenaars en organisaties.
Een bezoeker: "Het voelt alsof dit stukje Amsterdam ook van mij is. Ik kom hier vaak maar ontdek nu delen van het terrein die ik nog nooit eerder gezien heb."

Nieuwe traditie
WIEKENT, een nieuwe traditie is de ambitie. Het succes van dit gezamenlijke evenement is de opmaat naar een duurzame samenwerking van alle creatieve ondernemers die de Tolhuistuin vormen. De eerstvolgende staat gepland in de volgende seizoenovergang van herfst naar winter als WIEKENT Wintertuin.