AMSTERDAM - In de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart maakt het Stedelijk Museum bekend dat het werk heeft aangekocht van Raquel van Haver en Jacqueline de Jong, die beiden op dit moment in het Stedelijk een tentoonstelling hebben. De aankopen zijn tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij.
Ook maakt het museum met trots bekend dat, naast het al bestaande Tijl Aankoop Fonds, momenteel een tweede fonds op naam wordt ingericht, speciaal om werk van vrouwelijke kunstenaars te verwerven voor de collectie en tentoonstellingen te steunen.
Het werk van vrouwelijke kunstenaars is onderbelicht in de kunstgeschiedenis. Hoewel het aandeel vrouwen aan de kunstacademies groot is, wordt dit niet weerspiegeld in de museumcollecties, maakte recent onderzoek van Mama Cash bekend. Ook in het Stedelijk Museum is de verhouding scheef – van de ruim 100.000 werken in de collectie is slechts 4% van de hand van een vrouwelijke kunstenaar of ontwerper.
Interim directeur Jan Willem Sieburgh:
“We zijn ons bewust van die scheefgroei, en het is onze ambitie om die verhouding beter te krijgen. Waar het om de historische collectie gaat zal dat moeilijk zijn, maar op het gebied van de hedendaagse kunst zijn er meer kansen. De afgelopen jaren waren er goede tentoonstellingen van onder meer Marlene Dumas, Isa Genzken, Magali Reus, Saskia Noor van Imhoff, Rineke Dijkstra en Zanele Muholi, met bijbehorende aanwinsten. Van de recent bekendgemaakte Gemeentelijke Kunstaankopen is de helft van een vrouwelijke kunstenaar. Nu zijn we erg blij dat we sleutelwerken hebben kunnen verwerven van Raquel van Haver en Jacqueline de Jong, Amsterdamse kunstenaars van heel verschillende generaties. Ze vormen een waardevolle toevoeging aan onze collectie. Mede dankzij twee aan het Stedelijk verbonden fondsen kunnen we nog meer inzetten op van vrouwelijke kunstenaars.”
Aankopen Raquel van Haver en Jacqueline de Jong:
Het monumentale werk dat Raquel van Haver (1989) speciaal voor de grote hoekzaal van het Stedelijk maakte voor haar tentoonstelling Spirits of the Soil (t/m 7april te zien), is nu onderdeel van de collectie. We do Not sleep as we Parade all Through the Night... (2018) is een zaalvullend werk van 4 x 9 meter – een monumentaal, collageachtig construct, laag over laag op jute geschilderd met gips, olieverf, spuitbus, kunststoffen, houtskool, teer, papier, as, mobiele telefoons en haar. Sommige delen lijken bijna geboetseerd en groeien uit tot ware reliëfs, andere partijen onderscheiden zich door een tekenachtige schraalheid. Van Haver verbeeldt op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt en reflecteert op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. Ze maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving.
Het aangekochte werk van Jacqueline de Jong (1939), Rencontre accidentel uit 1964, is onderdeel van haar serie Accidental Paintings. De thematiek van auto’s en verkeersongevallen zijn verbonden aan de ‘dérives’, het doelloos wandelen door de stad, en vormt een cruciale brug tussen haar conceptueel georiënteerde Situationiste Internationales-praktijken en haar schilderkunst. Tegelijk ontstaat in de serie een voorliefde voor monsterlijke figuren, agressie en vervorming. Jacqueline de Jong won onlangs in Frankrijk de prestigieuze AWARE prijs voor haar uitzonderlijke loopbaan en oeuvre, die op 18 maart 2019 aan haar wordt uitgereikt op het Franse Ministerie van Cultuur in Parijs, gesteund door het CHANEL Fund for Women in the Arts and Culture. De tentoonstelling Pinball Wizard – The Work and Life of Jacqueline de Jong is t/m 18 augustus in het Stedelijk te zien.
Deze twee werken zijn verworven met steun van de BankGiro Loterij.
MAMA CASH FEMINIST FESTIVAL IN HET STEDELIJK
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vindt voor de derde keer het Mama Cash Feminist Festival plaats in het Stedelijk. Een avond met een programma van lezingen, rondleidingen, workshops, performances en muziek, waarin gevierd wordt feministische bewegingen overal ter wereld bereikt hebben. Ook wordt vooruit geblikt en gezamenlijk een visie ontwikkeld voor een meer feministische toekomst. Met onder meer een artist talk: Clarice Gargard in gesprek met Raquel van Haver en Jacqueline de Jong, rondleidingen vanuit het vrouwelijk perspectief en een afterparty in De Melkweg. (het Mama Cash Feminist Festival is uitverkocht)