Ketens en banden
Ketens en banden. Suriname en Nederland sinds 1600 is geschreven door Eveline Sint Nicolaas, conservator bij de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Het voorwoord is van de Surinaams-Nederlandse auteur Karin Amatmoekrim. De relatie tussen Suriname en Nederland is in de collectie van het Rijksmuseum terug te vinden op schilderijen van suiker- en koffieplantages. Op kaarten van Suriname waarop de veroveringen op de natuur of de strijd tegen de Marrons is te zien. En op foto’s van de winning van goud en bauxiet die de latere exploitatie van het land tonen. Ketens en banden laat zien dat deze voorwerpen - en vele andere - ook in relatie staan tot de levens van slaafgemaakten en contractarbeiders. De vaak persoonlijke verhalen achter de voorwerpen gaan ook over de Surinamers die in de loop der eeuwen naar Nederland kwamen.
Rijksmuseum Landenreeks
Het Rijksmuseum geeft de Landenreeks uit in samenwerking met Uitgeverij Vantilt. Achter voorwerpen gaan vaak vele verhalen schuil die niet altijd bekend noch meteen herkenbaar zijn, of op één tekstbordje passen. Hoe kijken wij met de ogen van nu naar deze objecten, wat kunnen ze ons nu vertellen waarvoor we eerder mogelijk blind of doof waren? In de periode 2015-2018 verschenen acht boeken in het Nederlands en Engels over de geschiedenis van Nederland en respectievelijk China, Ghana, India, Indonesië, Japan, Sri Lanka, Suriname en Zuid-Afrika. Alle boeken zijn ontworpen door Irma Boom. Het deel over Indonesië is verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2015.
Koloniale geschiedenis
De Landenreeks past in een breder beleid van het museum, waarin aandacht is voor koloniale geschiedenis vanuit verschillende perspectieven. Wetenschappelijk onderzoek, recente verwervingen en een kritische blik op de bestaande collectie maken deel uit van dat beleid, maar ook de multimediatour ‘Koloniaal verleden’ en de organisatie van een tentoonstelling over het slavernijverleden van Nederland in 2020.