AMSTERDAM - Op 11 en 12 mei komt het werk van Children of the Light en Philip Glass bij elkaar, in een eenmalige symbiose van het nieuwe lichtwerk Between Light en de compositie The Building. Glass maakte een specifieke adaptatie van zijn compositie The Building, gebaseerd op de beweging van de lichtinstallatie, die Children of the Light afgelopen maanden ontwikkelde geïnspireerd op de architectuur van de Oude Kerk.
The Building
Speciaal voor het benefietdiner op zaterdag 11 mei speelt Philip Glass een bewerking van zijn compositie The Building. The Building is een van de negen scenes uit de opera Einstein on the Beach (1976), gecomponeerd door Philip Glass en ontworpen en geregisseerd door theaterproducent Robert Wilson. De scene duurt oorspronkelijk 9 minuten, maar klinkt op 11 mei eenmalig in een extended version voor orgel en de vier saxofoons van het Artvark Saxophone Quartet. Het werk klinkt in samenhang met een nieuw ontwikkelde bewegende lichtinstallatie Between Light van Children of the Light.
12 Mei
Op zondag 12 mei vindt een bijzonder liveconcert van Philip Glass plaats in de Oude Kerk. Glass speelt zelf op het Vater-Müllerorgel en brengt onder andere The Building in zijn oorspronkelijke vorm. Daarnaast speelt de Amerikaanse componist Mad Rush in bewerking voor orgelsolo, en een aantal andere delen uit Einstein on the Beach, in samenwerking met koor, spreekstem Claron McFadden en Diamanda Dramm, viool. Tickets voor dit concert zijn vanaf 4 april te verkrijgen via Eventbrite en via de website van de Oude Kerk.
Between Light
Afgelopen maanden ontwikkelde Children of the Light een nieuwe lichtinstallatie, geïnspireerd op de architectuur van de Oude Kerk. De installatie bestaat uit een lichtlijn van 25 meter, die zich uitstrekt over de horizontale as van de Oude Kerk. Het witte licht verandert tijdelijk de perceptie van de kerkelijke architectuur en verandert de zichtlijn van oost / west naar zuid / noord. Het is ook een subtiele verwijzing naar de akoestiek van de kerk, die beide assen verbindt in een uitzonderlijke circulaire beweging. In 24 minuten beweegt de zwevende lichtlijn van boven naar beneden en terug. Ze verbeeldt de adem van het gebouw, en vormt een knipoog naar het pas gerestaureerde Vater-Müllerorgel dat ook lucht nodig heeft om bespeeld te worden. Net als eerder werk is ook Between Light sober en contemplatief. De relatie met het werk van Glass is gelegen in de sereniteit, die een haast hypnotiserende ervaring brengt. "De Oude Kerk is designed to let in as much light as possible. It is a place where it was - and still is - about: for the light. In the light. Through the light", aldus Chrisopher en Arnout van Children of the Light.
Playing The Cathedral 11 mei
Tijdens een uniek benefietdiner wijdt Philip Glass het orgel in. Children of the Light tonen voor het eerst het lichtwerk Between Light. Nicolás Jaar gaat in première met zijn nieuwe compositie getiteld Voula. Het menu van de avond is samengesteld door topchef Robert Kranenborg. Alle opbrengsten gaan naar een fonds voor getalenteerde musici, componisten en geluidskunstenaars, waardoor ze de kans krijgen om nieuw werk te creëren dat resoneert binnen de 800 jaar oude architectuur van de Oude Kerk. Met de opbrengst wordt tevens het concert op 12 mei (de eerste editie van Playing The Cathedral) gerealiseerd. Tafels voor het benefietconcert zijn verkrijgbaar via playingthecathedral.org Omdat de Oude Kerk een Culturele ANBI is, kan 80% van het bedrag worden verrekend via de fiscus. Gespreide betaling over 5 jaar is mogelijk.
Over Philip Glass
Philip Glass (Baltimore, 1937) is een Amerikaanse componist. Glass' werk wordt beschreven als minimalistische muziek: een muziekstijl waarin herhaling, langaangehouden akkoorden, en minieme variaties elkaar afwisselen. Glass omschrijft zichzelf als een componist van "muziek met repetitieve structuren". Hij richtte het Philip Glass Ensemble op, waarmee hij nog steeds speelt, en schreef talrijke opera's en muziektheaterwerken, twaalf symfonieën, elf concerto's, acht strijkkwartetten, en diverse andere kamermuziekstukken en filmscores.
Over Children of the Light
Children of the Light is een samenwerking tussen de Amsterdamse beeldend kunstenaars Christopher Gabriel (Oslo,1980) en Arnout Hulskamp (Amsterdam, 1978). Gabriel en Hulskamp ontmoetten elkaar in de progressieve Amsterdamse nachtclub Trouw (2009 - 2015), waar ze beiden een residentie hadden. Met hun abstracte en sferische scenografieën en installaties wordt licht iets tastbaars en streven ze naar een onmiddellijke fysieke sensatie. Het werk van Children of the Light is te zien geweest in o.a. het Nieuwe Instituut, Stedelijk Museum Amsterdam, TodaysArt Japan, Day for Night, Galerie He.Ro, STRP Biënnale en Museum Boijmans van Beuningen. Children of the Light zijn frequente gastdocenten bij onder meer de Academie voor Architectuur en de afdeling architectuur van de Gerrit Rietveld Academie.
Oude Kerk
Oudekerksplein (wallen), Amsterdam
Prijs: € 12,- (Museumkaart, Vrienden Oude Kerk, ICOM, I Amsterdam, stadspas, BankGiro Loterij vip-kaart: vrij entree) Openingstijden: dagelijks 10.00 - 18.00 uur m.u.v. zondag 13.00 - 17:30 uur Tickets voor deze concerten zijn vanaf 4 april te verkrijgen via Eventbrite en via de website van de Oude Kerk oudekerk.nl Meer informatie over Playing the Cathedral is te vinden op playingthecathedral.org