AMSTERDAM - Amsterdam is een stad met verschillende architectonische stijlen, modern en klassiek door elkaar. De stijl van de Nederlandse architect Berlage is in Amsterdam alom aanwezig.
Hendrik Petrus Berlage werd geboren in 1856 en overleed in 1934 in Den Haag. Berlage deed zijn opleiding architectuur in Zwitserland en reisde na zijn opleiding door Italië. Hij liet zich inspireren door de architectuur uit het buitenland en nam deze kennis mee naar Nederland. Hij werkte voor het architectenbureau van Theodor Sanders, waar hij later mede-eigenaar werd. In 1889 startte Berlage zijn eigen architectenbureau op. Zes jaar later, in 1895, wordt hij adviseur architect voor een project voor de Beurs in Amsterdam. In 1903 wordt het beursgebouw opgeleverd, wat Berlage’s bekendste ontwerp is.
Hoe is de stijl van Berlage te herkennen?
Gebouwen die zijn ontworpen door Berlage zijn te herkennen door het gebruik van eenvoudige vormen en weinig decoratie. In zijn ontwerpen gebruikt hij veel baksteen en staal. Het materiaal is vaak nog zichtbaar als je naar de gebouwen kijkt. In de tijd van Berlage was dat niet gebruikelijk en doordat hij zich onderscheidde van andere architecten is hij bekend geworden. Berlage ontwierp niet alleen gebouwen, maar ook meubels en andere voorwerpen. Op die manier klinkt de stijl van Berlage van binnen en van buiten door het gebouw.
De drie bekende ontwerpen van Berlage
Berlage heeft met zijn ontwerpen een stempel gedrukt op de stad Amsterdam. De gebouwen definiëren het straatbeeld al meer dan honderd jaar en zijn niet meer weg te denken. De gebouwen die ontworpen zijn door Berlage hebben verschillende functies, zoals de beurs en het vakbondsgebouw. Berlage heeft ook een plan opgesteld voor de uitbreiding van Amsterdam: Plan Zuid. Zijn drie bekendste ontwerpen zijn:
1. De Beurs van Berlage: Gevestigd in het centrum van Amsterdam. Het diende vooral als handelsgebouw, waar werd gehandeld in aandelen en grondstoffen. Maar de effectenbeurs verhuisde al in 1912 naar Beursplein 5. Later verlieten ook andere handelsbeurzen het gebouw, omdat het simpelweg te klein werd. Tegenwoordig wordt de Beurs van Berlage gebruikt voor evenementen en exposities.
2. De Burcht van Berlage: Dit gebouw diende als vakbondsgebouw en werd rond dezelfde tijd gebouwd als de Beurs van Berlage. Later fungeert de Burcht als een museum voor vakbonden. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor evenementen, vergaderingen en rondleidingen.
3. Plan Zuid: Berlage stelde een plan op ter uitbreiding van de stad Amsterdam. Plan Zuid werd in 1917 gedeeltelijk uitgevoerd, in de stijl van de Amsterdamse School werd Nieuw Zuid gebouwd. In de jaren dertig werd een nieuw plan afgerond waar een andere architectonische stroming centraal stond.
Bekijk Berlage tijdens een rondvaart op de grachten
Als je de ontwerpen van Berlage op een andere manier wilt bekijken, kun je de Berlage vaarroute van Boot Huren Amsterdam volgen. In deze interessante route vaar je langs de vele bezienswaardigheden uit het repertoire van Berlage. Daarnaast kom je met deze route langs het Amstel Hotel, de Magere Brug en Amsterdamse School architectuur. Bekijk o.a. onze sloepen en salonboten of neem contact met ons op via 020 - 624 76 35 voor de mogelijkheden.
http://www.amsterdam-boats.com/