AMSTERDAM - Vanaf 15 september is er een tentoonstelling van (audiovisueel) kunstenaar Ryoji Ikeda te zien in het Eye Filmmuseum. Beeldend kunstenaar en sleutelfiguur in de elektronische muziek Ryoji Ikeda staat bekend om zijn overweldigende live acts en geestverruimend audiovisueel werk. Speciaal voor Eye stelt Ikeda een spectaculaire presentatie samen, die je onderdompelt in beeld en geluid.
Voor zijn even minimalistische als adembenemende audiovisuele kunst maakt Ikeda (Japan, 1966) gebruik van wiskunde, kwantummechanica, computerdata, geluid en licht. Hij vormt die om tot werken van een ongrijpbare kracht en schoonheid. Vaak verbeelden zijn kunstwerken de onzichtbare structuren en data die ons leven besturen. Met mathematische precisie brengt hij geluid en beeld terug tot de essentie of overstelpt hij de kijker met een visueel bombardement van data. Van pixels tot het universum: het allerkleinste en allergrootste komen samen in zijn werk.
Recentelijk zijn solotentoonstellingen en live performances van Ikeda gepresenteerd in Centre Pompidou in Parijs, Garage Museum of Contemporary Art in Moskou en Carriageworks in Sydney. Ikeda won de Prix Ars Electronica Collide@CERN in 2014.
De tentoonstelling
In Eye is the radar <3WUXGA version A/> (2012/2018) te zien. In deze enorme projectie worden abstracte beelden afgewisseld met beelden vanuit een microscoop en een telescoop, van verre werelden en in kaart gebrachte manen en weerpatronen. data.scan (2009) vertaalt gegevens uit wetenschappelijke onderzoeken, die zowel het menselijk lichaam als het astronomisch universum in kaart hebben gebracht.
point of no return (2018) is een nieuw werk dat Ikeda speciaal voor Eye heeft gemaakt. Op de voorzijde van een wand is een zwart gat te zien met enorme hoeveelheden informatie, op de achterkant een zeer helder wit gat. Ikeda: ‘Technisch eenvoudig, maar dit nieuwe werk zal het meest metafysische werk van mij zijn.’
Ikeda presenteert ook 4'33"(2010), een eerbetoon aan de compositie 4’33’’ van John Cage en een elegante verbeelding van Cages filosofische meditatie over de onmogelijkheid van stilte data.tron <3 SXGA+ version/> (2009-2018) wordt geprojecteerd op een reusachtig scherm, waarop je het ontzaglijke van het universum kunt ervaren in het oneindige tussen 0 en 1. Hoeveel punten zijn er in een lijn? Hoeveel getallen bestaan er?