AMSTERDAM - Het Concertgebouw verwelkomde dit jaar circa 160.000 bezoekers met 386 concerten en educatieprojecten (ter vergelijking in 2019 waren dat 750.000 bezoekers bij ruim 1000 activiteiten). Van januari tot half juni was de Amsterdamse concertzaal gesloten en gedurende de zomermaanden golden er ook nog flinke beperkingen. Vanaf de heropening op de gebruikelijke capaciteit trokken de bezoekersaantallen aan met een opvallend aandeel jonge bezoekers. Algemeen directeur Simon Reinink houdt een slag om de arm voor 2022: 'De nabije toekomst heeft veel onzekerheid in zich, maar we zijn er klaar voor om, als het weer mag, er te zijn voor alle musici en muziekliefhebbers.'
Concertzaal in corona-tijd: 'zes verschillende 'corona-regimes''
Na de sluiting op 15 oktober 2020 heropende Het Concertgebouw in juni 2021 opnieuw, deze keer met een concert van de Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato. Er werden vervolgens onder zes verschillende 'corona-regimes' concerten georganiseerd: testconcerten, concerten met maximaal 250 bezoekers, anderhalvemeterconcerten, concerten op 2/3 capaciteit, concerten met maximaal 1.250 bezoekers en anderhalve meterconcerten tussen 7:00 en 17.00 uur. Sinds zondag 19 december is Het Concertgebouw weer gesloten voor bezoekers. In totaal werden 718 concerten geannuleerd en werden met veel creativiteit en doorzettingsvermogen 318 live concerten georganiseerd.
Opvallend jong publiek bij start nieuwe seizoen
De eerste maanden van het nieuwe seizoen trok Het Concertgebouw een opvallend jong publiek (tot 35 jaar). Ten opzichte van 2019 groeide het aandeel van jonge bezoekers met 20%. Jongeren wisten onder meer de weg te vinden naar de concerten van pianiste Iris Hond, National Geographic Live en Lorenzo Viotti, de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook de concerten van jongerenvereniging Entrée, waaronder het nieuwe format Wilde Woorden, waarbij spoken word-artiesten samen met musici optreden, trokken een nieuw jong publiek naar Het Concertgebouw.
Hoogtepunten 2021
In de maanden dat het Concertgebouw open was, waren er vele hoogtepunten zoals de het concert van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Herbert Blomstedt, 10 CC, diverse topmusici in de Kleine Zaal, de opening van de VriendenLoterij ZomerConcerten door Danny Vera en het Metropole Orkest en de vele Zondagochtend Concerten met en zonder publiek in samenwerking met AVROTROS. Dit jaar werd wederom het Mahler Festival geannuleerd, maar gelukkig waren er toch onvergetelijke Mahler-concerten: musicAeterna onder leiding van Teodor Currentzis met Mahlers Vijfde symfonie en het Budapest Festival Orkest onder leiding met Iván Fischer met Mahlers Negende symfonie.
Financiële steun blijft noodzakelijk
De financiële steun van zowel overheid als sponsoren en donateurs blijft noodzakelijk om deze moeilijke periode door te komen. Gelukkig weet het Concertgebouw zich gesteund door de overheid en de enorme loyaliteit van de sponsoren en donateurs.
Zijn er nog concerten op dit moment?
Het Concertgebouw mag binnen de huidige corona-maatregelen geen concerten organiseren. Het is wel toegestaan om concerten uit te zenden via radio, TV en online. Het Concertgebouw biedt daarom verschillende onlineconcerten aan rondom de feestdagen: verschillende familieconcerten en samen met AVROTROS Het Zondagochtend Concert op Tweede Kerstdag met pianiste Anna Fedorova. Het Nederlands Kamerkoor nam speciaal voor de gelegenheid een Concertgebouw Session op in de lege Grote Zaal.