AMSTERDAM - Algemeen directeur Simon Reinink presenteerde vanmiddag in Het Concertgebouw de plannen voor het aanstaande concertseizoen: 'Na de afgelopen twee jaar, waarin dat de culturele sector een moeilijke tijd heeft gehad door de coronapandemie, veren we nu weer op en worden we geconfronteerd met de afschuwelijke oorlog in Oekraïne. Deze oorlog heeft ook op de muziekwereld een grote impact: allereest voor vele musici en hun families, maar ook voor de programmering van komend seizoen.'
Seizoen 2022-2023 heeft als thema Hemelbestormers, jonge musici die de muziekwereld openbreken, met pianist Thomas Beijer, mezzosopraan Fleur Barron en zangeres Karsu als boegbeelden. In totaal presenteert Het Concertgebouw 172 concerten in de Eigen Programmering in seizoen 2022-2023.
Aanpassingen in programma door oorlog in Oekraïne
In lijn met het beleid van de Nederlandse regering worden alle formele samenwerkingen met de Russische overheid en daaraan gelieerde culturele instellingen opgeschort. De seizoensbrochure van Het Concertgebouw was al gedrukt vóór de Russische inval, waardoor diverse in de seriebrochure opgenomen concerten geen (ongewijzigde) doorgang kunnen vinden. Voorbeelden hiervan zijn het concert van de Münchner Philharmoniker (wijziging dirigent) en het concert van het Russian National Orchestra dat inmiddels is geannuleerd. Het Concertgebouw adviseert kaartkopers voor de meest actuele informatie de website te raadplegen.
Hemelbestormers: Thomas Beijer, Karsu en Fleur Barron
In het nieuwe seizoen ligt de nadruk op Hemelbestormers, jonge musici die de klassieke conventies doorbreken en hun plek aan de top van de muziekwereld veroveren. Pianist Thomas Beijer, zangeres Karsu en mezzosopraan Fleur Barron sieren de drie verschillende covers van de seriebrochure. Hemelbestormers treden op in series als Nieuwe Wereldsterren, Jonge Nederlanders en Rising Stars. Het seizoensthema komt voort uit het nieuwe Fonds Hemelbestormers dat vanuit Het Concertgebouw Fonds is opgericht tijdens de pandemie. Thomas Beijer: 'Ik wil met mijn werk altijd iets teweegbrengen. Het maakt niet uit of dat ontroering is of de slappe lach. Als er maar iets gebeurt. In die zin zijn kunstenaars Hemelbestormers.'
Wereldsterren
De wereldberoemde symfonieorkesten komen weer naar Amsterdam (zoals de Wiener Philharmoniker én Symphoniker, The Cleveland Orchestra, de Münchner Philharmoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks), evenals grote sterren als Janine Jansen, Mitsuko Uchida, Maria João Pires, Lang Lang, Angélique Kidjo, rockband The Zombies, het Sitkovetsky Trio en het Borodin Quartet. De serie Grote Pianisten gaat z'n tweede seizoen in met onder anderen Beatrice Rana, Jean-Yves Thibaudet en Kirill Gerstein. Ian Bostridge en Mark Padmore staan in de Kleine Zaal in de Vocale Serie en Renée Fleming zingt in de Grote Zaal met aan de piano niemand minder dan Evgeny Kissin.
Rachmaninoff 150 en Beethoven 250
In 2023 wordt herdacht dat 150 jaar eerder Serge Rachmaninoff werd geboren. Nikolai Lugansky geeft een recital met preludes en een sonate, en Sergei Babayan en Daniil Trifonov vormen een gelegenheidsduo voor de vierhandige versie van de Symfonische dansen. Voor de orkestversie komt het St. Louis Symphony Orchestra over met dirigent Stéphane Denève. De 250ste verjaardag van Beethoven kon in 2020 niet zo gevierd worden als de bedoeling was. Om het kroonjaar van deze baanbrekende jubilaris alsnog recht te doen, komt er in samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw in mei 2023 een driedaagse hommage met het Vioolconcert, een pianoconcert, het Tripelconcert en drie symfonieën.
De serie-verkoop van de Eigen Programmering van Het Concertgebouw start 29 maart om 10.00 uur via de website van Het Concertgebouw. Losse kaarten zijn vanaf 1 juni te koop.