Gijsbreght van Aemstel door de ogen van Rembrandt
Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten. Met op het programma de oer-première van de illustere Gijsbreght. En verborgen tussen het publiek legde ene Rembrandt van Rijn in vlugge schetsen enkele scénes vast voor het nageslacht. Schetsen die Theater Kwast eeuwen later zou gebruiken om de originele kostuums te recreëren. Mede door deze kostuums is het Theater Kwast gelukt om op de ontstaansplek van de Gijsbreght het gevoel van het originele stuk terug te halen. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op Kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. En in de authentieke setting die Theater Kwast heeft gecreëerd, is deze bruisend energiek en bovendien springlevend.
Thomasvaer & Pieternel
Sinds het begin van 18e-eeuw werd een Gijsbreght-opvoering altijd gevolgd door het naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Een soort van ludiek mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities. Zoals de Nieuwjaarswensch van Thomasvaer en Pieternel, eigenlijk een voorloper van de moderne oudejaarsconference. In 2019 herstelde Theater Kwast ook deze traditie. En in 2020 tekenen de moderne meesters van het speelse ‘light verse’, Ivo de Wijs en Pieter Niewint, voor de Nieuwsjaarswensch waarin 2019 door de mangel zal worden gehaald.
Theater Kwast & The Dylan Amsterdam
De samenwerking tussen hotel The Dylan en Theater Kwast staat garant voor een unieke voorstelling. Bezoekers worden door het historische gebouw gevoerd om de Gijsbreght én de bijzondere locatie op levendige wijze te ervaren en te ondergaan. Op dezelfde plek waar 382 jaar gelden het stuk in première ging. Op de plek waar het stuk thuishoort.
3 tot en met 5 januari 2020 Kaarten vanaf € 32,50 via www.dylanamsterdam.com of https://store.dylanamsterdam.com/nl/gijsbreght/
Naast de voorstellingen is er een minitentoonstelling over de Gijsbreght van 3 tot en met 10 januari 2019 in The Dylan Amsterdam, Keizersgracht 384. Toegang tot de tentoonstelling is gratis.