Het is een traditie in de omgeving van Barcelona: de frisse start van het jaar wordt gevierd met een uitbundig feest in de buitenlucht. Centraal staan de calçots, die worden gedipt in een dikke, nootachtige Romesco-saus. Nog belangrijker in deze traditie is het écht samenzijn met vrienden en familie, samen tafelen en genieten van een drankje.
Julià Delos Ayllón haalde de traditie naar Nederland. "Een van mijn mooiste jeugdherinneringen is dat ik op mijn 10e door mijn ouders werd meegenomen naar Valls, een dorp in Catalonië, om daar een calçotoda bij te wonen. Dat was voor mij pure magie: de uitbundige sfeer, de geur van heerlijk eten, de gedeelde liefde voor eten, ik was gefascineerd."
In 2014 organiseerde hij voor het eerst een calçotada in Eindhoven. Eigenlijk voor vijf vrienden, maar het feest groeide uit tot een festival voor 100 personen. Inmiddels heeft hij zijn baan opgezegd om fulltime ondernemer te worden: via La Calçotada laat hij eerst heel Nederland, en daarna heel Europa kennismaken met deze bijzondere traditie.
Dit jaar komen er dit jaar 3.000 mensen af op festivals, van januari tot en met mei zijn er 10 calçotadas in Kaap Amsterdam, waaronder op Koningsdag. Calçots worden gekookt met vuur van snoeihout van wijnstokken, wat zorgt voor een unieke smaak. Na een voorgerecht van calçots met Romesco-saus kunnen bezoekers genieten van een volledig menu gekookt op het vuur; een heerlijke gegrilde rib eye of Iberico-vlees. Het menu wordt afgesloten met een typische crema Catalana als dessert.
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van La Calçotada
voor de volgende data:
Vanaf 12 uur 's middags zijn er speciale familie-edities. Vanaf half 5 's middags kun je samen met vrienden genieten van een onvergetelijke maaltijd, drankjes en gezelligheid.
"In deze donkere, koude maanden kan samen genieten van een hapje en drankje zorgen voor een lichtpuntje. We maken dit jaar een flinke stap om heel Nederland kennis te laten maken met Calçotadas. En dit is nog maar het begin; komende jaren willen we heel Europa veroveren met dit concept, waarbij samenzijn, liefde voor eten en genieten van het leven centraal staan."