AMSTERDAM - Draghouse The House of Hopelezz, People's Forum van Farida Sedoc en DJ Joost van Bellen zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2024. Dit maakte het Amsterdams Fonds voor de Kunst bekend. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam gaat jaarlijks kunstenaars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad. De prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en AFK-directeur Laurien Saraber.


Saraber: "De Amsterdamprijs is niet alleen een erkenning van de winnaars, maar ook van de gedeelde verhalen en ervaringen van de groepen die zij representeren. De winnaars van dit jaar vertegenwoordigen communities; die focus op het collectief nodigt Amsterdammers uit om mee te doen, elkaar te leren kennen en te begrijpen. Dat is heilzaam, stemt vrolijk en biedt tegenwicht in een bewogen tijd."

Wethouder Meliani: "De Amsterdamprijs voor de Kunst is meer dan een viering van creativiteit; het is een belangrijke erkenning door de stad van het werk van kunstenaars en makers. Met deze prijs krijgen talentvolle kunstenaars een podium en onderstrepen we de waarde van kunst en cultuur voor Amsterdam. Laten we onze kunstenaars koesteren en samen werken aan een omgeving waarin zij kunnen blijven groeien en innoveren, juist in deze tijd. Felicitaties aan de winnaars."

De jury over de winnaars

De jury bestaat dit jaar uit conservator Manique Hendricks, beeldend kunstenaar Heleen Blanken, artiest en ondernemer Lee Stuart, actrice Soumaya Ahouaoui en presentator Tirsa With (voorzitter).

Winnaar Stimuleringsprijs | The House of Hopelezz

The House of Hopelezz is meer dan een draghouse: het is een gemeenschap. Het huis biedt een veilige haven voor zowel queens als kings om zich te ontwikkelen in performance, expressie en zelfontwikkeling onder begeleiding van drag mothers Taka Taka en Jennifer Hopelezz. Met nieuwsgierigheid, acceptatie, empathie, geduld en eerlijkheid begeleiden ze steeds nieuwe generaties.

Hun vernieuwende productie van Carmen in het Muziekgebouw aan 't IJ combineerde de werelden van klassieke muziek, theater en drag op een geheel nieuwe manier. Ze maken drag toegankelijk. Ze bevorderen expressie in iedereen, jong en oud, en zetten zichzelf in voor verbinding in de stad. Met feesten in Club chUrch, empowerment lessen aan tieners of diners met taxichauffeurs; hiermee verleggen ze grenzen en brengen ze diverse werelden samen.

Nu LGBTQIA+-acceptatie onder druk staat, is het werk van the House of Hopelezz een daad van verzet en hoop. De impact op Amsterdam is onmiskenbaar en onmisbaar.

Winnaar Werk van het Jaar | People's Forum van Farida Sedoc

People's Forum van Farida Sedoc heeft de jury diep geraakt door haar unieke benadering van activisme en kunst. Met de tentoonstelling in W139 wist Sedoc een krachtig statement te maken door haar eerste solotentoonstelling op een vernieuwende manier vorm te geven: samen.

Het werk had een uitgebreid publiek programma. Dit omvatte een art market, workshops en een residentie voor de vakbond PlatformBK, wat een extra dimensie toevoegde aan het project. De expositie was drempelverlagend en wist dankzij haar thema's, insteek, samenwerkingen en locatie een nieuw publiek de galerie in te trekken.

People's Forum is een symfonie van historische en hedendaagse stemmen van verzet, gemeenschap en solidariteit. Ook in de collectiviteit wist Sedoc haar eigen stem te behouden binnen het grotere geheel. Op de vraag of dit werk een "directe invloed heeft op de ontwikkeling en het bereik van kunst in Amsterdam" zoals het criterium luidt, was het antwoord van de jury een volmondig ja. In tijden van bestaansonzekerheid en ongelijke verdeling van macht en middelen toont People's Forum Amsterdam hoe de kunstwereld eruit kán zien.

Winnaar Bewezen Kwaliteit | Joost van Bellen

Als je Nederlandse clubcultuur zegt, zeg je Joost van Bellen. Zijn invloed is onmisbaar en zijn decennialange creatieve uitingen zijn essentieel voor de stad Amsterdam. Van zijn tijd als resident-DJ en artistiek leider van de legendarische RoXY, tot zijn rol als organisator van iconische feestavonden zoals 'RAUW' en 'Speedfreax', heeft Joost de clubscene van de stad vormgegeven en blijft hij deze nog altijd vernieuwen.

Wat hem onderscheidt, is niet alleen zijn pioniersrol maar ook zijn voortdurende betrokkenheid bij de hedendaagse clubcultuur. Joost omringt zich met kunstenaars, clubkids en ontwerpers, en voedt een collectief van creativiteit waarin hij niet alleen voor zichzelf werkt maar ook voor de gemeenschap. Zijn werk overstijgt persoonlijke ambities en weerspiegelt een diepe verbondenheid met de cultuur en de mensen om hem heen.

Hoewel hij zijn DJ-schap is overstegen, blijft Joost van Bellen een creatieve kracht wiens invloed nog altijd voelbaar is. Zijn impact is niet alleen bewezen, maar blijvend.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

De Amsterdamprijs viert het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad. De prijs is er voor drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De Amsterdamprijs kent drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstwerk of kunstproject. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of culturele organisatie die al jaren grenzen verlegt in het kunst- en cultuurveld. De Amsterdamprijs werd in de afgelopen twee decennia onder andere gewonnen door Jennifer Tee, Piet Parra, het Bimhuis, Daria Bukvić, Appelsap Festival en Annejet van der Zijl. Tijdens de vorige editie vielen Kevin Osepa, Carlijn Kingma en Brian Elstak in de prijzen. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 een unieke sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Alle medegenomineerden ontvangen €3750.