AMSTERDAM/ZAANDAM - Onder een stralende zon ging vanmorgen het Dam tot Dam Weekend officieel van start met de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht. Deze feestelijke 20e editie verwelkomden wij maar liefst 14.000 enthousiaste wandelaars, waaronder 37 deelnemers die nog nooit een editie hebben gemist. De wandelaars konden kiezen uit vier routes: 10, 20, 27 of 42 kilometer. Voor het goede doel Pink Ribbon, de officiële titelpartner van het evenement, werd een indrukwekkend bedrag van € 387.636,- ingezameld.


De langste afstanden startten op een bijzondere plek: voor het iconische Paleis op de Dam in Amsterdam. Onder een blauwe hemel en met de zon op hun gezicht begon hun wandelavontuur. De 10 km-route had een andere startlocatie, het Dam tot Dam Park, dat later op de dag ook het eindpunt was voor alle wandelaars, waar een bruisend finishfestival op hen wachtte.

#degezelligste

Wat deze wandeltocht zo speciaal maakt? De sfeer! Het evenement wordt alom geroemd als de gezelligste eendaagse wandeltocht van Nederland. Bewoners van Amsterdam en Zaandam versierden hun straten met vlaggen, kinderen deelden snoepjes uit en muziek klonk bij elke rustpost. Volkszangers zorgden voor vrolijke noten en zelfs de polonaise werd ingezet. Het was duidelijk dat de deelnemers niet alleen voor de kilometers kwamen, maar ook voor de feestelijke ambiance onderweg.

Een ander zeer belangrijk onderdeel is de mogelijk om voor het goede doel te wandelen. Pink Ribbon, het officiële goede doel zet zich in voor vrouwen met borstkanker in Nederland. 1 op de 7 Nederlandse vrouwen krijgt deze diagnose, wat neerkomt op meer dan 15.000 gevallen per jaar. Dankzij de deelname van de wandelaars werd een prachtig bedrag van € 387.636,- opgehaald, dat via Pink Ribbon naar Borstkankervereniging Nederland gaat om onderzoek te financieren en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.

Feest in het Dam tot Dam Park

Nadat de medailles omgehangen waren, verzamelden alle deelnemers zich in het Dam tot Dam Park, waar DJ’s en live bands het podium overnamen en ervoor zorgden dat de voetjes van de vloer gingen. De vermoeidheid verdween bij het zien van de feestelijke sfeer en al snel dansten jong en oud samen. Het was een waardige afsluiting van een prachtige dag vol gezelligheid en saamhorigheid.

Start van een groots weekend

Met de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht is het Dam tot Dam Weekend officieel begonnen. Naast de wandeltocht organiseert Le Champion op zaterdagavond de sfeervolle Damloop by night met 14.500 deelnemers. Op zondag trotseren 3.500 fietsers de Saxo Dam tot Dam FietsClassic én maar liefst 46.000 hardlopers verwachten we aan de start van de NN Dam tot Damloop.

Volgende editie

De 21e editie van de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht vindt plaats op zaterdag 20 september 2025. De inschrijving opent medio april 2025.