AMSTERDAM - Zaterdag speelden de Tigers een van de eerste klassiekers in het seizoen tegen aartsrivaal Eindhoven, dat na het halen van de landstitel in 2023 vorig jaar zes plaatsen terugzakte en komende maanden een nieuwe poging waagt als eerste te eindigen.


Amper bekomen van de zinderende wedstrijd tegen de Nijmegen Devils vorig weekend, laaien de vonken in de Jaap Edenhal weer op. Aanvankelijk neemt Amsterdam de leiding. Twee seconden na het ingaan van de achtste minuut zet Luca Häufler tijdens een powerplay de thuisploeg op voorsprong, 1-0. Als beide teams met volle bezetting op het ijs staan, maken de Hanen de gelijkmaker,1-1. De voorzet van Häufler verzilvert Samu Poutanen met 2-1. Ondanks de voorsprong zitten de Tigers niet goed in hun spel. Eindhoven wint terrein en werkt, in het voordeel van een powerplay, de cijfers bij naar 2-2.

Halverwege de wedstrijd raakt Amsterdam een punt achterop. Met hulp van Calvin Pohlman werkt Rocco van Hoorn de schade weg en is de stand 3-3. De over de hele wedstrijd mooie reddingen van goalie James Missler ten spijt, staat het even later 3-4. Calvin Pohlman benut een Amsterdamse powerplay om de rekening te vereffenen, 4-4.

Feit is dat de Hanen de zaken beter op orde hebben. Feit is ook dat Amsterdam vooral last van zichzelf heeft. De uiterst weerbare Tigers gaan te veel op in de hitte van de strijd en betalen daarvoor een hoge prijs. De twee volgende goals voor Eindhoven komen voort uit powerplays, 4-6. Als de Hanen aan het begin van de derde periode het zevende punt scoren, speelt Amsterdam met twee man minder wegens tripping en illegal equipment.

Gaandeweg krijgen de Tigers meer grip op de partij. Terwijl een Haan op de strafbank zit, zet Nijs Hille met assists van Alberts Kirsons en Luca Häufler in op een comeback, 5-7. De toon is gezet, het blijkt te kort dag om op gelijke hoogte te komen. Op de valreep loopt Eindhoven in een onbewaakt Amsterdams ogenblik uit naar 5-8 en is de avond daarmee beslist.

De eerste en laatste minuten domineerden de Tigers de wedstrijd, in de tussengelegen tijd had de ploeg door gebrek aan organisatie en veel tijdstraffen geen gelegenheid baas in eigen huis te blijven. De aanmoedigingen van de trouwe aanhang op de supporterstribune konden het tij niet keren. Een gewaarschuwd man telt voor twee, een gewaarschuwd Tigerteam voor een evaluatie en nieuw inzicht. Wat dat oplevert, wordt volgende week duidelijk in de uitwedstrijd tegen de UNIS Flyers.