AMSTERDAM - Met tot nu toe twee keer winst, eenmaal verlies en de vijfde positie in de competitie hadden de Amsterdam Tigers zaterdag in Leeuwarden hun eerste proeftentamen. De OG Capitals, die begin deze maand 21 keer toesloegen in Geleen, bezetten momenteel de vierde plaats op de lijst.


Beide partijen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd, ze tasten af en proberen. In een gelijk opgaande eerste periode zijn de plaagstoten van Leeuwarden het kansrijkst. Gaandeweg krijgt de thuisploeg licht de overhand. Twintig seconden voor rust blijkt de druk in het Amsterdams doelgebied te groot, 1-0.

In de tweede periode zijn de Tigers weer op gelijke sterkte met de Capitals. Met een assist van Donny Pohlman werkt Boris Coehorst de cijfers bij, 1-1. Tijdens een powerplay brengt Alberts Kirsons met hulp van Samu Poutanen en Calvin Pohlman de gasten op voorsprong, 1-2. Als Leeuwarden wegens hooking in de meerderheid is, komt de stand op 2-2.

Door inschattingsfouten raakt Amsterdam de regie op het spel kwijt. De Capitals spelen hun belangrijkste troefkaart uit. Leeuwarden beschikt over een ijzersterke aanvalslijn die op zijn best is tijdens powerplays. De twee volgende goals voor de gastheren vallen als de Tigers met een man minder spelen, 4-2.

In de 51e minuut maken Lorenzo Heemskerk en Calvin Pohlman de weg vrij voor Luca Häufler om Amsterdam terug in de wedstrijd te brengen, 4-3. Het team slaagt er niet in verder bij te trekken en incasseert kort voor het eind een vijfde tegenslag. De avond eindigt met 5-3.

Anders dan de berichten van sommige bezorgde Amsterdamse supporters doen vermoeden, speelde de titelhouder geen slechte wedstrijd in de Elfstedenhal. Evenmin zijn de Tigers uitgerangeerd. De strijdlustige ploeg had sterke momenten en miste spelers. Keerzijde is dat Amsterdam een hoge prijs betaalde voor de oneffenheden in hun organisatie. De reis naar Leeuwarden was een dure les waarvan de plus- en minpunten nader moeten worden bekeken om de voortgang in de competitie te bepalen.

In de strijd om de Cup final neemt Amsterdam zaterdag 26 oktober in de Jaap Edenhal de sticks op tegen de taaie Flyers uit Heerenveen. Op zondag 3 november vervolgt Amsterdam de competitie in Tilburg, de zaterdag daarop komen de Zoetermeer Panters naar de Jaap Edenhal.