AMSTERDAM - Na het 6-5 verlies in het Nijmeegse Triavium speelden de Tigers zaterdag thuis de beslissende ronde, die kort voordat de avond viel begon. In de Jaap Edenhal beleefden spelers, coaches en het publiek opnieuw een enerverende wedstrijd.

Na het ingaan van de derde minuut leidt Nijmegen op Amsterdams terrein met 0-1. Een gevoelige tik voor de Tigers, het team heeft door de eindstand van vrijdag minstens twee punten voorsprong nodig om als winnaar uit de race te komen.

Halverwege de eerste periode voorkomt een prachtige redding van Samu Poutanen meer schade voor Amsterdam. Het punt dat Luca van der Genugten met een assist van Billy Grapperhaus maakt, brengt de Tigers terug in de wedstrijd en is een opmaat naar meer. Twaalf tellen later zet Luca Häufler met hulp van Samu Poutanen de thuisploeg op 2-1 voorsprong.

De Tigers zijn het best op dreef in de tweede periode. Alles waar het eerder aan schortte bij de verdediging is nu wel in huis. Het team overleeft de zware druk van de gasten tijdens een powerplay voor de Devils en loopt door een prachtige uitbraak van Lance van Duin uit naar 3-1. Tegen alle verwachtingen in mist een schot op het Devildoel het net. Een paar tellen later volgt de herkansing, Luca Häufler slaat munt uit de assists van Donny Pohlman en Justin van Baarsen, 4-1.

In de laatste twintig minuten wisselt het spel van Amsterdam. De Devils zijn consequenter in hun beleid en komen daarmee in de 48e minuut nogmaals op het scorebord, 4-2. De Tigers lopen in aan reserves maar hebben nog voldoende krediet om als winnaar te eindigen. De teams drijven elkaar op, in de chaos doen over en weer gemiste kansen denken aan schieten met een kromme loop. Kansrijkere aanvallen stranden door het goede keepwerk van beide goalies.

De 5-2 die Tobias Kathan met een voorzet van Samu Pathan maakt, blijkt cruciaal. In het slotakkoord vervangt Nijmegen de goalie door een speler. Amsterdam speelt de laatste halve minuut met een man minder wegens een minor penalty en is de strijd op zijn hevigst. Ternauwernood overleeft het team een penaltyshot voor Nijmegen. Drie seconden voor het eindsignaal houden de vier overgebleven Tigers geen stand tegen zes Devils en eindigt de avond met 5-3. Door het verlies met een punt in Nijmegen en twee punten voorsprong in eigen huis heeft Amsterdam voldoende saldo om de Devils achter zich te laten en de deelname in de cup final voort te zetten.

Zaterdag 5 oktober spelen de Tigers thuis hun tweede wedstrijd in de eredivisie tegen de Eindhoven Kemphanen.

Kijk op het Youtubekanaal van Amsterdam Tigers voor de reacties na afloop.