AMSTERDAM - Het kampioensteam van de Tigers is deze zomer aangevuld met nieuw talent uit Den Haag en Duitsland. In Den Bosch werd de eerste oefenwedstrijd afgesloten met 3-4 winst tegen de Red Eagles. Tijdens de tweede en laatste grote repetitie troffen de Tigers thuis het Bene-Leagueteam van de Leuven, een tegenstander van formaat.

Hoewel het volgens de kalender nog zomer is, was het weer afgelopen week herfstig en is het publiek in de Jaap Edenhal klaar voor een nieuw seizoen ijshockey. Nieuwkomer (en oud bekende, maar dan als Haagse tegenstander) Lorenzo Heemskerk gaat voortvarend van start voor Amsterdam en schiet met assists van Lance van Duin en Boris Coehorst raak, 1-0. Leuven maakt 2 minuten later de stand gelijk als een van de Chiefs wegens tripping op de strafbank zit, 1-1. De thuisploeg mist kansen om opnieuw op voorsprong te komen en staat halverwege de eerste periode met 1-2 achter. Kort voor rust werken drie Tigers in een shorthanded spelsituatie de cijfers bij. Samu Poutanen en Justin van Baarsen bereiden voor, Billy Grapperhaus rondt af, 2-2.

Meest spannende momenten zijn in de tiende en elfde minuut van de tweede periode, waarin de machtsverhoudingen heen en weer schuiven. Goalie Jaimy Missler behoedt Amsterdam met een prachtige redding voor onheil, een schot van een Tiger-forward mist zijn doel. Voor Leuven is het in de 15e minuut wel raak, 2-3. Met over de hele partij 6 tegen 8 korte zittingen op de strafbank, scoort de Vlaamse stad ook de meeste tijdstraffen.

Amsterdam probeert na de tweede onderbreking de defence van de Chiefs te passeren en vangt daarbij bot. Ondanks de tamelijk hoge speelsnelheid van beide teams is het geen wedstrijd waar de vonken vanaf vliegen. Het lot lijkt bezegeld als de Chiefs in de 56e minuut uitlopen naar 2-4. Lorenzo Heemskerk en Stijn Knoop laten het er niet bij zitten en zetten tijdens een powerplay koers op het thuisvak van Leuven, waar Justin van Baarsen het overneemt: 3-4. Een minuut later valt de beurt opnieuw aan de Chiefs, die de avond met 3-5 besluiten.

Het resultaat van een gewijzigd Tigerteam dat het opneemt tegen een ploeg die al jaren meedraait in de Bene-Leagueteam, is een wedstrijd waarin op papier Leuven winnaar is. De toeschouwers zagen een gelijkopgaande strijd, al hadden de Chiefs de zaken iets beter op orde. Voor de Tigers waren de ervaringen met de Eagles en Leuven een aanloop. Komende maanden zal de Tiger-machine met af- en bijstellingen naar alle waarschijnlijkheid weer op volle kracht draaien om de beker te houden waar die thuishoort: Amsterdam.