NIJMEGEN - Vrijdag speelden de Amsterdam Tigers de eerste van twee wedstrijden in de Inventum Technologies Cup Final. In -waarom niet - gewoon Nederlands: de bekerfinale. De kampioenen beleefden succesvolle maar ook zware momenten tegen de Nijmegen Devils, die vorig seizoen als tweede eindigden.

De eerste minuten van een spannende, snel gespeelde wedstrijd gaat de puck vooral rond in het Amsterdamse thuisvak. De Tigers doorstaan de druk en hebben de primeur op het scorebord als Calvin Pohlman de assist van Mick Vastenhouw verzilvert, 0-1. De wind zit mee, halverwege de eerste periode rijken Pohlman en Billy Grapperhaus aan om Nijs Hille de klus te laten klaren, 0-2.

Aan het begin van de tweede periode draait de wind in het voordeel van de thuisploeg en is het eerste punt voor de Devils een kwestie van tijd. In de 27e minuut wordt het 1-2. Verzegeld door Justin van Baarsen verruimt Donny Pohlman het Amsterdamse voordeel naar 1-3. Na een sanctie voor Amsterdam wegens slashing benutten de Devils hun powerplay die slechts zes seconden duurt, 2-3. De gelijkmaker volgt als beide teams met volle bezetting spelen. Nijmegen maakt korte metten met de hiaten in de Amsterdamse verdediging en komt voor het eerst van de avond op voorsprong, 4-3.

De Tigers keren sterker terug in de derde periode. De gelijkmaker van Lance van Duin met voorzetten van Billy Grapperhaus en Mick Vastenhouw houdt alle opties open voor Amsterdam, 4-4. Toch pakt het team niet door en oogt hun spel minder zeker dan in met name de eerste helft van de wedstrijd. Een situatie waar de Devils genadeloos op inspelen en een vijfde goal uit slepen. Gesteund door Samu Poutanen werkt Lorenzo Heemskerk de schade weg en staan de rivalen weer gelijk: 5-5. De golfbewegingen en wisselende machtsverhoudingen op het ijs eindigen ten gunste van de Devils. De wedstrijd eindigt met 6-5, een stand die net zo dicht bij elkaar ligt als het spelniveau van beide partijen.

De Tigers hebben de capaciteit om voor de tweede keer een beker aan Nijmegen voorbij te laten gaan, of ze daarin slagen zal blijken tijdens de beslissende wedstrijd in de Jaap Edenhal.