ZAANDAM - Gisteravond klonk het startsignaal van de vierde editie van de Pre-Run NN Dam tot Damloop. Een recordaantal deelnemers genoten volop van het parcours langs de Zaanse Schans tijdens een prachtige zonsondergang. Met afstanden van 3,5 Engelse Mijl (5,6 kilometer) en 7 Engelse Mijl (11,3 kilometer) was deze Pre-Run bij uitstek een goed ijkpunt voor deelnemers die ingeschreven staan voor de Damloop by night op zaterdag 21 september of de uitverkochte NN Dam tot Damloop op zondag 22 september.



Vanaf de Kalverringdijk langs de Zaan luidde om 19.00 uur het startsignaal voor de deelnemers aan de 3,5 Engelse Mijl. De hardlopers werden na het passeren van de idyllische Zaanse huisjes, aan weerszijden omgeven door het Oerhollandse polderlandschap met zijn grazende koeien. Alle deelnemers finishte bij de bekende molens van de Zaanse schans, waar zij werden toegejuicht door de supporters.

Terwijl de schemering begon in te treden, mochten om 20.00 uur de deelnemers aan de 7 Engelse Mijl zich wagen aan het prachtige parcours. De vele verlichte lopers en de prachtige oranje gekleurde lucht door de ondergaande zon gaf een betoverd tafereel. Een prachtig cadeau voor deze vierde editie en het 50-jarige jubileum van de gemeente Zaanstad. Terwijl de hardlopers hun Pre-Run voltooiden werd alvast vooruitgeblikt naar het Dam tot Dam Weekend.

Bij de mannen kwam na 7 Engelse Mijl Twan Berlijn als eerste over de finishlijn in een tijd van 40.45 minuten. Kim Sommer kon zich winnares noemen van de Pre-Run NN Dam tot Damloop bij de vrouwen in een tijd van 47.41 minuten. De 3,5 Engelse Mijl werd bij de mannen gewonnen door Michel Pet in 20.32 minuten en bij de vrouwen door Summer Langereis in 26.07 minuten. De volledige uitslagen zijn te vinden op de website van Le Champion.

Dam tot Dam Weekend

De 10 Engelse Mijl van de NN Dam tot Damloop op zondag 22 september is dit jaar razend populair. Binnen enkele weken was de inschrijving volledig uitverkocht. Op dit moment zijn er alleen nog startbewijzen beschikbaar voor de Damloop by night, die zaterdagavond 21 september plaatsvindt. De inschrijving is geopend tot en met maandag 9 september via nndamloop.nl.

In totaal komen er 65.000 hardlopers in actie tijdens de Dam tot Dam Weekend.

Ruim 1.500 vrijwilligers helpen jaarlijks mee om het Dam tot Dam Weekend tot een succes te maken. Le Champion is nog opzoek naar vrijwilligers die willen helpen bij diverse taken. Ben jij enthousiast en wil je graag vrijwilliger zijn? Meld je dan aan via vrijwilligers@lechampion.nl of kijk voor meer informatie op nndamloop.nl/vrijwilligers.