AMSTERDAM - Afgelopen seizoen debuteerde Samu Poutanen bij de Amsterdam Tigers. De rake schoten van de Finse forward en topscorer drukten een belangrijk stempel op Amsterdams eerste ijshockeyteam. Na 19 jaar haalde de ploeg opnieuw het kampioenschap. Een terugblik op een veelbewogen jaar en een kijk vooruit op het nieuwe seizoen, dat in september begint.


Gefeliciteerd met het kampioenschap! Wat betekent deze titel voor jou?

Bedankt! Afgelopen 6 of 7 jaar speelde ik in de herencompetitie en het heeft een enorme impact voor mij dat ik voor het eerst een divisie op dit niveau won. Zeker als ik zie wat dit met de oudere jongens, de fans, en de club doet. Dat maakt het nog specialer.

Het was je eerste seizoen bij de Tigers. Wat ging er door je heen tijdens de laatste momenten van de beslissende finalewedstrijd?

Ik was tot het eind op het ijs. Toen er nog maar 5 seconden op de klok stonden, raakte ik licht in paniek. Ik wist niet wat te doen en keek naar de bank om te zien wat de andere jongens deden. Ze sprongen op het ijs. Wat gebeurde verwarde me een beetje en ik volgde de andere spelers. Toen begonnen we feest te vieren…

Heb jij na een paar maanden nog steeds een overwinningsroes?

Ik kijk nog wel naar de foto's en video’s van die avond. Het is altijd leuk om de teamgenoten te zien en terug te gaan naar dat moment en het opnieuw te beleven.

Wat was voor jou het beste moment?

Mooiste was toen we teruggingen naar de kleedkamer. Je kon de vreugde zien, de champagne die morste, het pure geluk bij alle spelers en clubleden.

Wat waren de belangrijkste factoren in het succes van de Tigers?

Ik denk het team en het begin van het seizoen. Toen ik erbij kwam, waren we een week met het team in België. Daar leerden we elkaar kennen. De hoofdfactor die ons kampioen maakte, was onze samenwerking. Onze teamgeest was uniek. Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt. Vooral in de play-offs wist iedereen wat het doel was. Niemand was groter dan het team. Iedereen volgde de instructies van John op. Ik denk dat dat de sleutel was.

Wat was voor jou het meest memorabele moment van dit seizoen, buiten het kampioenschap?

Mijn teamgenoot Calvin Pohlman noemde dat al in zijn interview. In de play-offwedstrijd tegen Zoetermeer stonden we thuis met 5-1 achter en toch wonnen we die wedstrijd. Volgens mij was hoe we terugkwamen, en de sfeer die er toen was,

het beste moment van het seizoen. Niemand geloofde dat we die wedstrijd na twee periodes zouden kunnen winnen, maar dat deden we wel.

Wat was het keerpunt?

Ik denk dat niemand geloofde dat het echt klaar was. Er waren individuele spelers die optraden en de weg lieten zien. Daarna gaf iedereen alles.

Wie of wat heeft jou dit jaar het meest geïnspireerd?

Als je naar Calvin Pohlman kijkt, had hij aanvankelijk geen best seizoen. Door de manier waarop hij vooruitgang boekte in de play-offs, scoorde hij belangrijke doelpunten. Het was goed hoe hij optrad en ons vooruit hielp.

Zijn er, nu je kampioen bent geworden met de Tigers, nog doelen die je persoonlijk wilt bereiken en wat zou je graag willen bereiken met de Tigers?

Ik heb nooit aan persoonlijke doelen gedacht en wil het allemaal als team opnieuw beleven. Ook om samen beter te spelen. Ik ijshockey om samen te spelen en samen te winnen.

Veel teams bereiden zich al voor op volgend seizoen. Op welk vlak moeten de Tigers sterker worden om opnieuw de titel te pakken?

Wij waren het meest gekwalificeerde team. We hebben misschien niet de beste individuele spelers, maar vergeleken met andere teams hadden we een heel sterke derde en vierde linie. Als we onze manier van samenwerking en de goede sfeer in de kleedkamer vasthouden en ons blijven verbeteren, denk ik dat we volgend jaar een heel moeilijk team zijn om te verslaan.

Welke lessen uit dit seizoen neem jij mee in de voorbereiding op volgend seizoen?

Vorig jaar hadden we het na de kerstvakantie lastig en verloren een paar wedstrijden. Belangrijkst is positief te blijven op slechte momenten. Niet vasthouden aan de moeilijke tijd, maar onze flow weer vinden.

Waarom denk je dat jullie na de jaarwisseling een aantal moeilijke wedstrijden speelden?

Ik denk dat we dachten dat we de wedstrijden net zo zouden winnen zoals voorheen. Maar zo werkt het niet. Als je wilt winnen, moet je je volledig inzetten en all-in zijn. Op een moment verloren we de concentratie. Nu denk ik dat dat goed voor ons was. We herpakten ons voordat de play-offs begonnen.

Zijn er specifieke aspecten van je eigen spel waar je aan wilt werken?

Schaatsen is mijn kracht, maar ik heb het gevoel dat ik er meer aan moet werken om mijn benen nog sneller te laten bewegen. Vooral bij kleine bochten. Natuurlijk wil ik meer doelpunten maken dan vorig jaar. Dat is altijd een doel. Schaatsen en scoren dus!

Dit is het eerste seizoen dat veel games uitverkocht waren. Ook in andere steden. Wat moet er gebeuren om de sport populairder te maken in Nederland?

We moeten beginnen met bouwen vanaf de onderkant. Ik denk door samen te werken met de stad Amsterdam en scholen uit te nodigen voor wedstrijden.

Florida Panthers of Edmonton Oilers?

Florida, omdat het voor een Finse aanvoerder de eerste keer zou zijn dat hij de Stanley Cup wint.

Is er iets dat je met de fans wilt delen?

Ik hou van de sfeer. Vooral tijdens de wedstrijden tegen Zoetermeer en Nijmegen. Het was iets wat ik nooit eerder meemaakte. Ik hoop dat we meteen na de start van het nieuwe seizoen dezelfde sfeer zullen hebben. Als speler vind ik het echt bijzonder als de tribunes vol zijn.