PARIJS - De Nederlandse hockeyers hebben voor de derde keer in de historie olympisch goud weten te pakken. In Parijs eindigde de finale tegen Duitsland in 1-1, waarna Oranje koelbloediger was in de shoot-outs.

De ploeg van bondscoach Delmée, die als speler goud won in 1996 en 2000, leed eerder in de groepsfase een nipte 1-0 nederlaag tegen Duitsland. Van de laatste dertien interlands won Nederland er maar twee, maar vrijwel altijd was het spannend. Ook ditmaal gaven de beide landen elkaar weinig toe. In het eerste kwart was het vooral aftasten, daarna had Duitsland een licht overwicht. Tot grote kansen leidde dat niet en de enige strafcorner werd simpel onschadelijk gemaakt.

Nederland werd na de rust iets gevaarlijker. Zo tikte Telgenkamp tegen de Duitse keeper aan. Heel vroeg in het vierde kwart tikte Brinkman na knap voorwerk van Bijen de openingstreffer binnen en prompt werd het een open wedstrijd. Bijen leek zelfs de 2-0 te maken, maar verdediger Peillat bracht op de lijn redding. Kort daarop kreeg en benutte Duitsland via Prinz een strafcorner. In de slotminuut mocht Janssen uit Oranjes eerste strafcorner aanleggen. Hij mikte net naast, waardoor de finale werd beslist met shoot-outs. De Geus en De Mol scoorden niet,maar doelman Blaak stelde daar drie reddingen tegenover. Door treffers van Brinkman, Van Dam en Telgenkamp won Oranje uiteindelijk met 3-1 en wist zo a 24 jaar weer eens het goud te grijpen.