Brinkman strijdt voor Olympische kwalificatie
De TCS Amsterdam Marathon is al jaren één van de snelste marathons ter wereld. In de ranglijst snelste marathonsteden staat de grootste marathon van Nederland op de vierde plaats. Het is dus ook niet gek dat Nienke Brinkman dit najaar kiest voor het snelle en vlakke parcours van Amsterdam om haar Olympische kwalificatie voor 2024 veilig te stellen.
Nienke: “Ik ben super blij dat ik de TCS Amsterdam Marathon ga lopen. Het is echt een thuiswedstrijd voor mij, waar veel vrienden, familie en fans langs de kant zullen staan. Dat gaat mij echt veel extra energie geven. Mijn doel? De Olympische limiet van 2:26:50, zodat ik mij kwalificeer voor de Olympische Spelen van Parijs”.
Brinkman eindigde in april als vijftiende in de prestigieuze marathon van Boston. De 29-jarige atlete bleef met een tijd van 2:24:58 onder de limiet, maar deze tijd werd niet officieel erkend. Boston is een point-to-point race, waar geen officiële limieten worden gelopen. De beste marathonloopster van Nederland bereidt zich voor de belangrijke wedstrijd voor in het Zwitserse Sankt Moritz, waar zij op 1.800 meter hoogte traint.
Choukoud mikt op nieuw PR
Khalid Choukoud behaalde al eerder successen in Amsterdam en kijkt uit naar zijn terugkeer: "De TCS Amsterdam Marathon is mijn favoriete marathon, ik voel mij er thuis en de magische finish in het Olympisch stadion is fantastisch. Vorig jaar werd ik hier Nederlands Kampioen in een nieuw persoonlijk record van 2:09:34, die tijd hoop ik dit jaar aan te scherpen. Het parcours is snel en de organisatie heeft er voor gezorgd dat er een ontzettend sterk veld staat. Ik kijk er naar uit!"
Naast een verbetering van zijn persoonlijk record, staat voor Choukoud ook de Olympische limiet op het spel. De kwalificatietijd voor de mannen is echter fors aangescherpt tot 2:08:10, ruim drie minuten sneller dan voor de Spelen van Tokio.
Sterk nationaal veld
Naast Brinkman en Choukoud prijken op de Nederlandse startlijst nog een aantal opvallende namen. Richard Douma is de Nederlands recordhouder op 5 en 10 km en kon vorig jaar in Amsterdam lange tijd meekomen met Choukoud, maar moest na 35 km de wedstrijd verlaten. Roy Hoornweg en Stan Niesten stonden eerder dit jaar als tweede en derde op het
podium van het NK marathon en maken nu hun opwachting in Amsterdam. En Luuk Maas maakte dit jaar een droomdebuut in Hamburg, waar hij op de klassieke afstand een tijd van 2:13:35 noteerde.
Bij de dames staat naast Brinkman ook Anne Luijten aan de start, die afgelopen april met een dik persoonlijk record (2:30:59) de titel Nederlands kampioen 2023 binnensleepte. Tot slot doet Jill Holterman een gooi naar de Olympische limiet, haar persoonlijk record staat op 2:28:18. Als dat lukt, dan wordt Parijs haar tweede Olympische marathon. Op de Olympische Spelen van Tokio 2020 eindigde ze op de 63e plek.
Race director René Wit: “Fantastisch om te zien dat zoveel topatleten van eigen bodem kiezen voor de TCS Amsterdam Marathon, dit belooft naast de internationale wedstrijd een mooie strijd te worden”.
De snelste Nederlandse marathonlopers ooit in Amsterdam waren Abdi Nageeye in een tijd van 2:07:39 (2019) en Lornah Kiplagat in 2:25:52 (2011).
Internationaal veld
Organisator Le Champion maakt begin september, na het WK Atletiek, ook het internationale topveld bekend. Het parcoursrecord van de TCS Amsterdam Marathon staat bij de mannen op 2:03:39 (Tamirat Tola, 2021) en bij de vrouwen op 2:17:20 (Almaz Ayana, 2022).
Uitverkochte editie
Inschrijven voor de TCS Amsterdam Marathon is niet meer mogelijk. Begin juli werd de limiet van 45.000 deelnemers vroegtijdig bereikt. Er zijn alleen nog startbewijzen beschikbaar voor de jeugdonderdelen, kijk voor meer informatie op www.tcsamsterdammarathon.nl.