AMSTERDAM - Forward Luca van der Genugten (24) speelde tijdens zijn ijscarrière bij de Tigers en het Haagse Hijs Hokij. De aanvaller keerde in 2021 terug naar Amsterdam en maakte afgelopen jaren20 punten voor de Tigers, een aantal dat hij komend seizoen fors hoopt uit te breiden.


Gefeliciteerd met het kampioenschap! Wat betekent deze titel voor jou?

Heel veel. Ik speel ijshockey vanaf mijn vierde en als klein jongetje droomde ik van in het eerste team spelen en kampioen worden. Niet alleen voor mij, ook voor mijn ouders en mijn opa. Die kijken al jaren naar alle wedstrijden van het eerste team, ook voordat ik werd opgesteld.

Wat ging er door je heen tijdens de laatste momenten van de beslissende wedstrijd?
Het was vooral veel chaos omdat de emoties heel hoog waren. Toen we 2-4 voor stonden, dacht ik: ‘no way dat we dit weggeven’. Na het fluitsignaal wilde ik alleen maar feestvieren met mijn teamgenoten op het ijs. We hebben er zo lang naartoe gewerkt. En dan is het eindelijk binnen. Dat is geweldig.

Wat waren de belangrijkste factoren voor jullie succes?
De hechtheid van ons team. Ik speelde zes seizoenen voor Den Haag en had daar een geweldige tijd, maar nooit eerder zag ik zo’n hechte band tussen alle spelers als in ons team. Van de ervaren spelers tot de nieuwkomers, iedereen hoort erbij. Dat merk je als speler.

Wat was het meest memorabele moment van dit seizoen voor jou, buiten het kampioenschap?
Ik vond het heel gaaf dat we een shirt hadden vanwege het 60-jarig bestaan en dat tijdens de wedstrijd tegen de Orange Capitals droegen. Die hadden daarvoor de tekst ‘laten we ze een avond geven die ze de aankomende 60 jaar niet gaan vergeten’ op social media gepost. Dat wij met 9-1 wonnen, ga ik zeker niet vergeten!

Wat inspireerde je het meest dit kampioensjaar?
Later in het seizoen werd mijn opa ernstig ziek. Hij heeft mij ontelbare keren voor trainingen naar de ijsbaan gebracht. Zonder hem zou ik niet de ijshockeyer en persoon zijn die ik nu ben. Het betekent alles voor mij dat hij ons kampioenschap heeft meegemaakt.

Welke lessen neem je mee naar de voorbereiding van het volgend seizoen?
Ik denk dat we elke wedstrijd en training er vol voor moeten gaan. We moeten doorgaan waar we zijn gebleven en niet denken dat we het volgend seizoen wel gaan redden omdat we nu kampioen zijn. Het is belangrijk dat we ook komend seizoen er alles aan doen om de titel binnen te slepen.

Zijn er specifieke aspecten van je eigen spel waar je aan wilt werken?
Volgend seizoen wil ik nog gevaarlijker zijn. Vroeger ging het voor mijn gevoel allemaal wat makkelijker; scoren en assists geven. Vorig seizoen vond ik het aanvallend spel van mij niet goed genoeg en daar wil ik aan werken. Gelukkig zit het in mijn systeem om ook in de zomer te trainen.

Veel teams zijn al bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. Wat moeten de Tigers doen om de titel opnieuw binnen te halen?
We zijn kampioen geworden met een reden en behoren denk ik tot een van de favorieten in het nieuwe seizoen. Why change a winning team? Als het kan moeten we het team zoveel mogelijk hetzelfde houden en met dezelfde mindset doorgaan.

Afgelopen seizoen was een goed eredivisie seizoen, meer mensen weten de sport te vinden. Hoe komt dat?
Sowieso door social media. Respect naar ons social media team! Als ik het mij goed herinner, hadden we aan het begin van het seizoen 1500 volgers op Instagram. Nu zijn dat er meer dan 3000. Dat zegt genoeg. Het is een leuke sport om naar te kijken, mensen die een keer zijn uitgenodigd voor een wedstrijd komen daarna terug. Misschien trekt ijshockey op dit moment ook meer mensen aan omdat Ajax minder goed draait. Sportliefhebbers gaan dan toch op zoek naar een Amsterdams team dat het wel goed doet.

Hoe bereid je je mentaal en fysiek voor op een belangrijke wedstrijd?
Dat ligt eraan aan of we thuis of uit spelen. Voor een thuiswedstrijd werk ik drie of vier uur van tevoren een goede maaltijd naar binnen, vaak van de Salsashop. Als we een uitwedstrijd hebben, krijgen we geweldig eten van Bloem op IJburg en probeer ik mij te ontspannen in de bus. Na aankomst zorg ik voor een goede warming-up. En dan gewoon gaan!

De kwartfinale van de bekercompetitie is tegen de Nijmegen Devils. Wat is je gevoel daarbij?
Dat wordt een interessante week! De Devils gaan natuurlijk alles geven, want ze hebben wat goed te maken van afgelopen seizoen. Dus wij moeten dat ook doen en er klaar voor zijn.

Wil je nog iets kwijt aan de fans?
Ten eerste wil ik ze bedanken voor hoe geweldig ze waren afgelopen seizoen. Vooral tijdens de play-offs, het was prachtig hoeveel mensen op de tribune waren. Het zou fantastisch zijn als die mensen volgend seizoen weer allemaal komen en achter de Tigers staan.