De vrouwen liepen een sublieme race in Amsterdam. Op het 35-kilometer punt liepen zelfs nog zes vrouwen onder het parcoursrecord. Zij waren op jacht naar de tijd van 2.21.09, het parcoursrecord dat Meseret Hailu in 2012 liep. In het Vondelpark (39 km) bleek Azimeraw de beste benen te hebben. Ze voerde het tempo verder op en tijdens haar allereerste marathon verbaasde ze iedereen met haar tijd van 2.19.26. Dat is de vierde tijd die dit jaar gelopen is op de klassieke afstand. "Zo'n snelle tijd had ik niet verwacht", zei ze met een grote glimlach.
Ook de drie Ethiopische atleten die volgden, doken onder het oude parcoursrecord. Tigist Girma noteerde 2.19.52, Azmera Gebru nam na 2.20.48 de bloemen in ontvangst en Besu Sado volgde na 2.21.03.
De mannen liepen ook op diverse momenten in de wedstrijd op het schema van het parcoursrecord. Het goede haaswerk van Edwin Kiptoo zorgde er voor dat de kopgroep goed werd afgezet na ruim 30 kilometer. Acht atleten maakten toen nog kans op de eindoverwinning van de IAAF Gold Label marathon. De omstandigheden waren in Amsterdam in het voordeel: een aangename temperatuur en vrijwel windstil.
De mannen maakten er een boeiende wedstrijd van om naar te kijken. Na 37,5 kilometer barste de wedstrijd definitief los: Elisha Rotich en Solomon Deksisa zetten een behoorlijke versnelling in, voordat ze het Rijksmuseum passeerden. Zij werden op de hielen gezeten door Vincent Kipchumba en Betesfa Getahun. Kipchumba bleek het beste bestand tegen alle aanvallen en schreef de editie van 2019 daarmee op zijn naam en liep een dik persoonlijk record. Het parcoursrecord van 2.04.06 van Lawrence Cherono van vorig jaar bleef in de boeken staan. Zijn tijd van 2.05.09 is de tweede tijd die ooit is gelopen in Amsterdam, want Cherono noteerde deze tijd ook in 2017.
Kipchumba na de winst: "Ik was de hele race overtuigd dat ik kon winnen, ook toen ik een gaatje moest laten in het Vondelpark. Ik voelde mij sterk en was overal op voorbereid." Solomon Deksisa uit Ethiopië tekende voor de tweede plaats in 2.05.16. Het podium werd compleet gemaakt door de Keniaan Elisha Rotich (2.05.18). Ook de nummer vier, Betesfa Getahun, bleef met 2.05.28 onder de 2.06.
Abdi Nageeye tekende vooraf voor de overwinning. Het zag er tot 21,1 km rooskleurig uit voor de Nederlander. Hij volgde de kopgroep met een relaxte pas. Hamstringklachten dwongen hem er echter toe om het tempo te laten zakken. En zo werd het een lange en eenzame race, waarbij hij onderweg nog wel even werd bijgestaan door een tweede haas. Na 2.07.39 liep hij door het lint van het Nederlands kampioenschap en behaalde hij zijn derde Nederlandse titel op de marathon.
Met een lichte teleurstelling sprak hij de pers na afloop te woord. "Ik kwam hier voor een snellere tijd. Hamstring problemen na de halve marathon zorgden voor een lastige race. Het was niet makkelijk en ik probeerde te overleven. Ik ben blij dat mijn lichaam oké is en mijn tijd ook."
Met een gebalde vuist kwam Frank Futselaar als tweede Nederlander over de finish. Tijdens zijn tweede marathon verpulverde hij zijn persoonlijk record naar 2.14.08. Op een derde plaats eindigde Roel Wijmenga (2.19.55). Hij hield zich bijna de gehele wedstrijd schuil in de grote kopgroep van de vrouwenwedstrijd.
Bij de vrouwen werd Bo Ummels Nederlands kampioen. De jonge atlete debuteerde op de klassieke afstand in 2.32.34. "Heel blij hoe mijn eerste marathon verlopen is. Ik had een perfecte haas bij me en ja, de laatste zeven kilometer waren zwaar. Het is me erg goed bevallen." Ummels eindigde overall als achtste. Miranda Boonstra liep naar het zilver: 2.45.58. Mirte Leloup kreeg het brons omgehangen (2.54.36).