ZAGREB - Op zaterdag 26 augustus 2023 heeft Xanne van Lijf (15) van TopJudo Amsterdam als enige van de afgevaardigde Nederlandse judoka's een medaille in de wacht gesleept op het wereldkampioenschap judo -18 in Zagreb (Kroatië). In een spannende strijd om het brons wist Xanne de taaie Anna Olinyk-Korniiko uit Oekraïne op haar knieën te krijgen en claimde Xanne hiermee de felbegeerde podiumplek. Niet alleen voor Xanne was dit een primeur, ook voor TopJudo Amsterdam is dit de eerste medaille op een wereldkampioenschap.


Xanne trof meteen in de eerste ronde een geduchte tegenstandster uit Bulgarije waar ze een maand geleden de strijd van verloor op het Jeugd Olympisch Festival. Dit keer liep de Bulgaarse echter achter de feiten aan en stapte Xanne als winnaar van de mat. In haar tweede wedstrijd moest Xanne de strijd aangaan met een sterke judoka uit Littouwen maar ook die pot wist Xanne te winnen. Ze moest echter haar meerdere erkennen in de kwartfinale toen ze tegenover de Servische Aleksandra Andric stond. In de herkansingsronde was Xanne onverslaanbaar en won ze eerst van een Amerikaanse met een lage schouderworp om zich daarna in de strijd om het brons te storten tegen de Oekraïense Anna Olinyk-Korniiko.

In totaal zijn er 2 Nederlandse judoka's van onder de 18 jaar afgevaardigd voor dit WK. Xanne van Lijf traint en wordt begeleid door TopJudo Amsterdam en is afkomstig van Judo Club Amstelveen.

Coach Pieter Roos: "Na de bronzen plak op de EYOF, is dit een kroon op een ongelooflijk mooi seizoen. Deze medaille is het resultaat van jarenlange noeste arbeid op en naast de Amsterdamse mat. Dat geldt voor Xanne, maar ook voor haar teamgenoten en voor alle trainers en coaches die hierbij betrokken zijn. Het is mooi om te zien dat bloed, zweet en tranen hebben geleid tot dit prachtige resultaat. Daar komt bij dat dit ook voor TopJudo Amsterdam een mijlpaal is: een WK-medaillewinnares hadden we nog niet in ons midden en ik weet zeker dat dit de rest van de groep een geweldige boost geeft voor komend seizoen. Maar voordat we gaan nadenken over de toekomst, eerst maar eens genieten van dit historische moment."

Over TopJudo Amsterdam

TopJudo Amsterdam is opgericht in 2010. Vanuit meer dan 15 judoclubs uit de regio komen de meest ambitieuze judotalenten naar TopJudo Amsterdam om daar samen te trainen en beter te worden. Ze volgen daar een intensief programma, maar blijven daarnaast ook lid van hun eigen club. Sinds mei 2021 is TopJudo Amsterdam verkozen tot een van de zestien talentpartners van de Judo Bond Nederland. Daarnaast is TopJudo Amsterdam aangesloten bij het Amsterdams Talent programma van Topsport Amsterdam. Via dit programma kan TopJudo Amsterdam gebruikmaken van de begeleidingsfaciliteiten van Topsport Amsterdam.

Aangesloten verenigingen zijn: Judo Academie Amsterdam, Judoschool van Heest, Judoclub Landsmeer, Sportschool Toradoshi, Onaiji, Sportcentrum Pleizier, Hikari, Judo Club Amstelveen, Kenchutai‍ , Van de Kamp Sport, Dojo 't Loo, Judoschool Cees Veen, SV Kodokan, Judoschool Amstelveen en Budoschool Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.topjudoamsterdam.nl