ALGERIJE - Johan Neeskens is zondag onverwachts overleden. De in Heemstede geboren oud-speler van onder andere Ajax, Barcelona en New York Cosmos, die 49 interlands speelde (waaronder twee WK-finales), is 73 jaar oud geworden.


Neeskens was één van de grote Nederlandse spelers van de jaren 70.'Met Ajax veroverde hij drie keer de Europa Cup I, een keer de wereldbeker en twee keer de Europese Supercup. Met FC Barcelona won hij de Europa Cup II en met Oranje speelde hij in 1974 en 1978 de WK-finale. De middenvelder stond met name bekend om zijn hardheid en kon zowel uitdelen als incasseren. Een van zijn beroemdste acties is de penalty (hard door het midden) waarmee hij Oranje in de WK-finale van 1974 al in de tweede minuut op voorsprong bracht. Oranje verloor die finale met 2-1 van het toenmalige West-Duitsland. Vier jaar later stond hij ook in de verloren WK-finale in en tegen Argentinië.

Neeskens begon zijn loopbaan in 1968 bij RCH in zijn gebrooteplaats RCH en stapte twee jaar later over naar Ajax. Na vier Amsterdamse jaren, met twaalf prijzen, verhuisde hij naar FC Barcelona. Ook in Spanje speelde Neeskens samen met Johan Cruijff. Na vijf jaar verkaste hij naar New York Cosmos en daarna volgden nog FC Groningen (één seizoen), Kansas City Comets, FC Baar en FC Zug. Bij die laatste twee Zwitserese clubs was hij ook trainer. Tussen 2000 en 2004 was hij coach van NEC en daarna assistent bij Oranje, Australië en FC Barcelona.

Neeskens was de afgelopen dagen voor KNVB World Coaches in Algerije,waar hij onwel werd en overleed. De KNVB laat in een verklaring weten: "Woorden schieten tekort voor dit enorme, plotselinge verlies. In gedachten zijn we bij zijn vrouw Marlis, zijn kinderen, familie en vrienden. De wereld neemt niet alleen afscheid van een begenadigd sportman, maar vooral van een betrokken, gedreven en prachtig mens". Ook bondscoach Ronald Koeman stond bij de persconferentie van het Nederlands Elftal stil bij Neeskens: "Als klein jongetje was hij mijn idool".