PARIJS - De Nederlandse hockeysters zijn voor de vijfde keer totaal en voor de tweede keer op rij olympisch kampioen geworden. Net als de Oranje-heren een dag eerder wonnen de hockeysters na shoot-outs van China. In Parijs werd het in de reguliere speeltijd 1-1, waarna Oranje excelleerde in de shoot-outs.


China was niet bepaald een angstgegner voor Nederland. In de poulefase won men met 3-0 en dat was de eenentwintigste zege op rij van Oranje op de Aziaten. Toch liep het bepaald niet op rolletjes in Parijs. Chen troefde Van Laarhove af en tikte van dichtbij binnen. Nederland gooide het tempo omhoog na die tegenvaller en had de pech dat Matla de paal raakte uit een strafcorner. De druk bleef groot maar het goed georganiseerde en fitte China gaf tot de rust niets weg.

In het derde kwart zette Oranje het gas er nog meer op. Toch leverde het vele balbezit weinig op,ook omdat de ploeg van Annan, oud-bondscoach van Oranje, stug en koel bleef verdedigen. Zou kreeg bij een van de sporadische aanvallen zelfs een kans op de 2-0. Zij schoot net naast, net als Fokke met haar schot uit de draai en Matla daarna bij een strafcorner. Jansen maakte er met haar negende treffer van het toernooi eindelijk 1-1 van, uit een strafcorner.

China sleepte er op het tandvlees nog shoot-outs uit. Daarin stopte keepster Veenendaal drie van de vier Chinese doelpogingen alwaar Sanders, Verschoor en Veen raak mikten en daarmee was het goud binnen.