ALMELO - De dames van TopJudo Amsterdam zijn dit weekend met overtuigend en aanvallend judo Nederlands kampioen geworden op het Nederlands Kampioenschap voor teams onder 18 jaar. Dertien van de vijftien judowedstrijden werden door de Amsterdamse dames gewonnen.


In Almelo troffen de Amsterdammers de beste judoteams uit heel Nederland. Na de eerste ronde vrijgeloot te zijn, wonnen de dames uit de hoofdstad de eerste ronde overtuigend van Talententeam Limburg (5-0). In de halve finale mochten de dames het gevecht aangaan met de sterke meiden van Talentbase uit het hoge noorden.

Na winstpunten van Indy Panngieter, Zeta Waitz, maakte Angelina Lazzeri, die op dat moment voorstond, een verkeerde beweging en werd ze gediskwalificeerd. Zowel Kaya Pannegieter als Xanne van Lijf zorgde echter voor nog twee winstpunten zodat het team door kon naar de finale. Daar troffen ze Judoclub Hercules, voor wie hun dames al voor het derde jaar op rij de finale hadden gehaald.

Omdat Angelina eerder gediskwalificeerd was, schoof coach Pieter Roos, Csillag Kolczonay door naar de volgende gewichtsklasse zodat toch alle gewichten bezet waren. In een kolkende finale wisten de dames de partijen overtuigend naar zich toe te trekken. De twee lichtgewichten wonnen overtuigend met goed grondwerk, Csillag vocht voor wat ze waard was maar moest toch haar meerdere erkennen in haar tegenstander uit Limburg. Kaya Pannegieter maakte het beslissende punt waardoor de handen in de lucht konden en de beker mee naar Amsterdam ging.

Ook het herenteam van TopJudo Amsterdam ging met winst op het friese Talentbase snel uit de startblokken, maar moest een ronde later haar meerdere erkennen in het Limburgse Hercules. In de herkansingen vonden ze hun vorm terug, maar door wat pech werd de beslissende wedstrijd nipt verloren en kwamen ze daarmee net te kort om te kunnen vechten om het brons.

Coach Pieter Roos: 'Teamwedstrijden zijn altijd erg speciaal omdat je samen met je trainingspartners ten strijden trekt tegen je concullega's uit de rest van het land. Hierdoor komt er altijd iets extra's los en gebeuren er dingen die anders niet snel mogelijk zijn. Ik ben erg trots op mijn Amsterdamse strijders en denk dat dit echt een titel is van de gehele ploeg. Mooi dat de titel opnieuw terug is in Amsterdam!'

Het damesteam van TopJudo Amsterdam bestond dit jaar uit:

-48kg Indy Pannegieter (Judo Academie Amsterdam) en Lana van Bemmelen (VD Hoek)

-52kg Zeta Waitz (Kodokan) en Csillag Kolczonay (Van Heest)

-57kg Angelina Lazzeri (Judo Academie Amsterdam)

-63kg Kaya Pannegieter (Judo Academie Amsterdam) en Summer Schellevis (Toradoshi)

+63kg Xanne van Lijf (JC Amstelveen)

Over TopJudo Amsterdam

TopJudo Amsterdam is opgericht in 2010. Vanuit meer dan 15 judoclubs uit de regio komen de meest ambitieuze judotalenten naar TopJudo Amsterdam om daar samen te trainen en beter te worden. Ze volgen daar een intensief programma, maar blijven daarnaast ook lid van hun eigen club. Sinds mei 2021 is TopJudo Amsterdam verkozen tot een van de veertien talentpartners van de Judo Bond Nederland. Daarnaast is TopJudo Amsterdam aangesloten bij het Amsterdams Talentprogramma van Topsport Amsterdam. Via dit programma kan TopJudo Amsterdam gebruikmaken van de begeleidingsfaciliteiten van Topsport Amsterdam. Aangesloten verenigingen zijn: Judo Academie Amsterdam, Judoschool van Heest, Judoclub Landsmeer, Sportschool Toradoshi, Onaiji, Sportcentrum Pleizier, Hikari, Judo Club Amstelveen, Kenchutai‍ , Van de Kamp Sport, Dojo 't Loo, Judoschool Cees Veen, SV Kodokan, Judoschool Amstelveen, Budoschool Amsterdam, Judoschool van der Hoek, Bakker Sport en Beentjes Sport. Kijk voor meer informatie op www.topjudoamsterdam.nl