AMSTERDAM - Voor zijn komst naar Amsterdam in 2023 speelde Alberts Kirsons voor Letse, Duitse en Amerikaanse clubs. Met 21 goals, waarvan 2 tijdens de play-offs, drukte de Letse aanvaller vorig seizoen definitief zijn stempel in de Jaap Edenhal. Een half jaar na het binnenhalen van de landstitel is hij al lang ontwaakt uit zijn overwinningsroes. “Na een paar weken denk je er niet meer veel aan en richt je je op de toekomst.”


Ondanks Alberts nuchtere kijk op het kampioenschap zijn de herinneringen aan de beslissende finalewedstrijd tegen de Nijmegen Devils nog levendig. “Totdat we een voorsprong kregen, was het een stressvolle en zware beproeving. Daarna was het, ook door het grote aantal meegereisde fans, een geweldige ervaring. Ik had het geluk dat ik in de laatste minuten op het ijs stond tot de tijd om was. De busrit naar huis met veel bier en luide muziek was ook erg leuk, haha.”

Alberts wijt het succes van de Tigers aan de hechtheid van het team en goed leiderschap. “We hebben er hard voor gewerkt en waren toegewijd om ons doel te bereiken De oudere spelers bepaalden de koers en lieten ons zelf verantwoording dragen voor onze acties. Tijdens de teamdiners na de wedstrijden genoten we van de positieve sfeer. Ik ben blij dat ik deel uitmaakte van deze groep en meehielp de beker te winnen. Het was daarvoor al een tijdje geleden dat ik een kampioenschap speelde, dus dat gaf extra voldoening.” Onderweg naar de titel werd Alberts eerder door zichzelf gedreven dan dat iemand anders hem inspireerde. “Ik wilde het team helpen slagen en wist dat ik een positieve bijdrage op en naast het ijs kon leveren.”

Met het nieuwe seizoen in aantocht zijn de voorbereidingen in volle gang. Alberts hoopt de verdediging te versterken en dat de al zittende leden van het team en de nieuwe spelers een goede chemie met elkaar hebben. “Vorig seizoen is gebleken hoe cruciaal dat is en om dat te bereiken gaan we back-to-back. Ook moeten we trots zijn op ons kampioenschap, al kunnen we niet met de neus omhoog lopen en daardoor verslappen. Vorig jaar hadden we een will to win en streden we met man en macht voor de beker. Die mentaliteit moeten we dit seizoen vasthouden.”

Eerste grote hobbel komend seizoen is de confrontatie met de rivalen uit Nijmegen. Alberts is kort en krachtig over de wedstrijd tegen de Devils in de kwartfinale van de bekercompetitie. “Gewoon gaan en winnen.”

Na een jarenlang dalende trend in de belangstelling voor ijshockey, groeit de sport weer aan populariteit. Vorig jaar waren veel wedstrijden uitverkocht. Volgens Alberts is dat het gevolg van een goede marketing en kan de sport met een evenwichtige competitie nog groter worden in Nederland. Het toegenomen aantal toeschouwers draagt in belangrijke mate bij aan het plezier van de spelers. “We horen jullie vanaf de tribune, ga zo door tot snel!