Kinderboekenauteur en Zilveren Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg brengt een ode aan filmmaker Jacques Tati met haar boek over Mon oncle, het alter-ego van Tati. Met Mijn wonderlijke oom en de filmvertoning van Mon oncle (1958) in Eye brengt Jagtenberg het werk van Tati bij een jong publiek onder de aandacht. De uitgave is een samenwerking tussen Uitgeverij Rubinstein, Eye Filmmuseum en Tativille.
In het prentenboek Mijn wonderlijke oom wordt de wonderlijke oom monsieur Hulot geconfronteerd met ‘het gewone leven’. Hij moet een dagje op zijn neefje Gérard en diens teckel Dali passen. De kleine Gérard woont in een hypermodern, kil huis waar humor en kattenkwaad niet getolereerd lijken te worden. Daar brengt deze prettig gestoorde oom verandering in. Zijn fantasie en verwondering vormen een voorbeeld voor zijn neefje. De oom verliest zich in het spel en het gevecht met de dingen. De vraag is wie past er nu eigenlijk op wie?
Yvonne Jagtenberg, zelf fan van het werk van Jacques Tati, geeft in Mijn wonderlijke oom monsieur Hulot meer menselijke trekken. Jagtenberg toont een optimistische figuur die als enige het geheim van het echte leven door lijkt te hebben.
Filmvertoning
Op 20 oktober vertoont Eye op de eerste dag van de herfstvakantie (regio noord) de film Mon oncle, waarin Tati de moderniteit op de hak neemt. Tati’s milde verontwaardiging over de twintigste-eeuwse arbeidsmoraal en de steriliteit van het moderne leven neemt verwoestende vormen aan wanneer hij monsieur Hulot als fabrieksarbeider zijn entree laat maken in de villa van Gérard. Mon oncle was Tati’s eerste kleurenfilm en won de Oscar voor beste buitenlandse film. Jagtenberg is aanwezig bij de filmvertoningen in de theaters.