AMSTERDAM - Steeds meer basisscholen hebben moeite om excursies te bekostigen. Dat komt onder andere door de stijgende kosten voor vervoer, maar ook omdat veel ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet meer kunnen betalen waar schoolreisjes van betaald worden. Hierdoor missen veel kinderen waardevolle educatieve ervaringen buiten het klaslokaal. Om te zorgen dat kinderen de kans krijgen om de natuur te ontdekken, bundelen ARTIS, Uber en het Jeugdeducatiefonds hun krachten. Vanaf vandaag worden jaarlijks zo'n 6.000 basisschoolkinderen opgehaald bij hun scholen en met een speciale 'natuurweetjes-bus' naar ARTIS gebracht, waar ze spelenderwijs leren over natuur en dieren.
De natuur ontdekken, ervaren en begrijpen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Door hen van jongs af aan in aanraking te brengen met de natuur, vergroten zij hun wereld en ontwikkelen ze meer kennis over, en liefde voor al het andere leven om hen heen. Maar de realiteit is, dat steeds minder kinderen op schoolreis kunnen omdat het voorscholen financieel onhaalbaar is, omdat de kosten van vervoer in de weg staan.
Een samenwerking die drempels wegneemt
ARTIS, Uber en het Jeugdeducatiefonds brengen ieder hun eigen expertise in om dit meerjarige initiatief mogelijk te maken voor zo'n 6.000 leerlingen. De deelnemende scholen zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds, een organisatie die zich inzet voor maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen in het (basis)onderwijs.
Voor deze educatieve excursie financiert Uber het vervoer door inzet van de unieke natuurweetjes-bus, die schoolklassen door heel Nederland ophaalt en terugbrengt. ARTIS verzorgt de educatieve programmering en biedt kinderen een unieke leerervaring in de dierentuin, waar natuurbeleving en educatie samenkomen.
Rembrandt Sutorius, ARTIS-directeur, onderstreept het belang van een unieke en leerzame dag in de dierentuin:
"Een ervaring die ik elk kind gun. Kinderen in contact brengen met natuur is zó belangrijk. Als ze ruiken, horen en soms zelfs voelen wat natuur is, kunnen ze ervan gaan houden. En als ze van natuur leren houden, willen ze haar ook koesteren. Zo dragen we bij aan het ontstaan van de volgende groene generatie."
Maurits Schönfeld, directeur Uber Noord-Europa, voegt daaraan toe:
"Toegang tot onderwijs stopt niet bij de schooldeur. Wij geloven dat vervoer geen drempel mag zijn voor kinderen om te leren en zich te ontwikkelen. Daarom zetten we de natuurweetjes-bus in, zodat 6.000 leerlingen per jaar de kans krijgen om ARTIS te bezoeken en de natuur van dichtbij te ervaren."
Eerste schoolklassen in aantocht
Het Jeugdeducatiefonds ziet dat steeds meer scholen aankloppen voor financiële ondersteuning, omdat er op scholen steeds minder geld binnenkomt via de vrijwillige ouderbijdrage. Niet omdat ouders niet willen bijdragen, maar omdat ze het simpelweg niet kunnen. Daarom zijn samenwerkingen als deze voor leerlingen van groot belang voor de ervaring van leerlingen.
Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds, benadrukt dit:
"Ik herinner me nog hoe mijn tante me voor het eerst meenam naar de dierentuin. Dat was ARTIS. Een waanzinnige dag die mijn wereld vergrootte. Het is heel belangrijk dat álle kinderen de kans krijgen om met hun klas de wijk uit te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Daarom zijn we hartstikke blij dat leerlingen van de Jeugdeducatiefonds-scholen dit bijzondere uitje mogen meemaken zodat zij zich maximaal kunnen ontwikkelen."
En vanuit de scholen wordt dit bevestigd. Audrey Rajcomar, directeur van de Oranje Nassauschool zegt hierover:
"Onze leerlingen staan te popelen. Veel van hen zijn, ondanks dat het Amsterdammertjes zijn, niet eerder in ARTIS geweest. We zijn ontzettend blij dat we dit nu kunnen doen. Als school wil je kinderen verrijken en zo veel mogelijk bagage meegeven; kunst, cultuur, natuur."