AMSTERDAM - De Tweede Wereldoorlog in kleur! De herinnering aan de bezetting wordt gedomineerd door zwart-wit beelden. Maar enkele fotografen maken met behulp van diafilm al tijdens de oorlog kleurenfoto's. De jonge Amsterdammer Frits J. Rotgans (1912-1978) is één van hen. Hij legt vast hoe de bezetting zichtbaar wordt op straat: een SS'er die op de tram wacht, reclamezuilen met Duitse propaganda, een bordje 'Voor Joden verboden' in het raam van een café. Ook fotografeert hij twee Joodse vrouwen, die bij hem thuis een onderduikplek krijgen, nadat ze tijdens een razzia een veilig heenkomen zochten.


image

Rotgans neemt ook actief deel aan het verzet. Hij vervalst talloze persoonsbewijzen en maakt illustraties voor het illegale blad Ons Vrije Nederland. In september 1943 wordt hij opgepakt. Hij weet te ontsnappen en duikt onder in het zuiden van Nederland. Als dat bevrijd wordt, sluit Rotgans zich als tolk aan bij Britse troepen die al vechtend door Nederland trekken. Hij doet dat ruim een half jaar en maakt in Wageningen de bevrijding mee.

Uniek album in mini-expositie

Na de oorlog legde Rotgans zijn ervaringen vast in een uniek album, gevuld met foto's, documenten en krantenknipsels. Met dank aan de familie Rotgans is dit waardevolle tijdsdocument van 12 december 2024 t/m 3 februari 2025 in het Verzetsmuseum te bewonderen in een tijdelijke mini-expositie.

Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

www.verzetsmuseum.org