AMSTERDAM - In de Amsterdamse wijk Roomtuintjes, aan de rand van de Dapperbuurt, deelden vrijwilligers van stichting De Weg naar Geluk afgelopen vrijdag 720 exemplaren uit van het boekje De Weg naar een Gelukkig Leven. De actie bracht niet alleen het boekje onder de aandacht, maar ook mensen met elkaar in contact in een buurt waar oud en nieuw soms wringen.


De Roomtuintjes – ooit een plek waar vermoeide reizigers de nacht doorbrachten en Amsterdammers met hun gezin kwamen uitwaaien – is tegenwoordig een wijk met nette, gerenoveerde woningen rondom stille, groene hofjes. Toch wordt de wijk vaak als eenvormig en weinig levendig ervaren. Wat voelbaar is en soms tot botsingen leidt, is het contrast tussen de oorspronkelijke bewoners en de nieuwkomers die hier recent zijn komen wonen, vaak in duurdere koopwoningen.

Juist in zo’n buurt kan een kleine, persoonlijke benadering het verschil maken. En dat bleek ook tijdens de actie. Zo vroeg een mevrouw om zeven extra exemplaren om onder haar vriendinnen te verspreiden. Een andere bewoonster kwam naar het team toe om te vertellen dat ze het boekje via de brievenbus van haar moeder had gevonden, het had gelezen en het prachtig vond. Zelfs een man die het boekje bij het vuilnis had gevonden, zei dat hij het had gelezen en het “prachtig” vond.

Het boekje De Weg naar een Gelukkig Leven, geschreven door L. Ron Hubbard, bevat praktische leefregels als “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden” en “Respecteer anderen en help hen.” Deze eenvoudige maar krachtige boodschappen spreken mensen van allerlei achtergronden aan, juist in een wijk waar verschillen soms groter lijken dan overeenkomsten.

“Wat ons opviel was hoe welkom we waren,” vertelt een van de vrijwilligers. “Mensen stonden open voor een praatje, waren nieuwsgierig en echt geïnteresseerd. In een buurt waar mensen soms wat langs elkaar heen leven, is het bijzonder om te merken hoeveel behoefte er is aan menselijk contact.”

Met wekelijkse acties verspreidt stichting De Weg naar Geluk het boekje door heel Amsterdam, in de hoop dat het bijdraagt aan meer onderling begrip, respect en vriendelijkheid in de samenleving. In de Roomtuintjes vonden de vrijwilligers daar afgelopen vrijdag alvast een warm en veelbelovend begin van terug.