Een jeugd vol obstakels
Don groeit op in Amsterdam-Oost, samen met zijn moeder en drie broertjes. “Ik herinner me vooral dat er nooit geld was. Als ik een paar euro vroeg voor een blikje drinken, was het antwoord altijd nee,” vertelt hij. “Mijn moeder had meerdere banen en probeerde haar hoofd boven water te houden. Het was meer overleven dan leven.”
Ondertussen wordt de situatie steeds zwaarder. “Eerst was er huurachterstand, daarna weer gedoe met de internetprovider, en er stonden regelmatig deurwaarders voor de deur. Het was een eindeloze ketting van stress en problemen. Pas later begreep ik dat de toeslagenaffaire daar een grote rol in speelde.”
Nu is Dons moeder erkend als slachtoffer en heeft ze een compensatie vanuit de overheid ontvangen. Toch zijn de problemen daarmee verre van opgelost. “Een geldbedrag is natuurlijk fijn, maar als je niet weet hoe je daarmee om moet gaan, lost dat niets op,” vertelt Don. “Zo’n drie jaar geleden is ze gekoppeld aan een begeleider vanuit het buurtteam. Die heeft haar nog steeds niet geholpen bij haar hulpvragen. Ondertussen nemen haar psychische problemen alleen maar toe. Ook daarvoor krijgt ze niet de beloofde hulp. Haar toestand verslechtert met de week.”
Ouderfiguur
Don voelt zich al op jonge leeftijd enorm verantwoordelijk voor het gezin. "Mijn moeder zit vol emoties en ze projecteert haar zorgen vaak op mij." Die constante stress heeft veel invloed op Don, zelfs nu hij niet meer thuis woont. "Ik ben een soort vaderfiguur voor mijn broertjes geworden. Die omgekeerde rolverdeling is voor mij emotioneel en mentaal zwaar en heeft een negatieve invloed op de ouder-kindrelatie tussen mij en m’n moeder.”
Kickboksen als redding
Op zijn tiende vindt Don zijn uitlaatklep in kickboksen. “Badr Hari was een grote inspiratiebron voor mij. Al snel merkte ik dat kickboksen me niet alleen fysiek sterker maakte, maar ook mentaal. Het leerde me discipline, doorzettingsvermogen en veerkracht.”
Dons talent blijft niet onopgemerkt. Op zijn zestiende heeft hij al twee Nederlandse en twee Europese titels op zijn naam staan. “Het was mijn manier om te ontsnappen aan alle chaos thuis. In de ring kreeg ik de controle terug en kon ik echt iets van mijn leven maken.” Inmiddels heeft hij een contract bij Glory en vecht hij professioneel op internationaal niveau.
Dons vader, met wie hij sinds een paar jaar veel beter contact heeft dan in zijn kindertijd, speelt nu een belangrijke rol in zijn carrière. “Vroeger nam ik hem van alles kwalijk, maar naarmate ik ouder werd, begon ik te begrijpen wat er was gebeurd. Vier jaar geleden stuurde ik hem een spraakbericht waarin ik zei: ‘Ik vergeef je, laten we het verleden begraven en kijken wat we kunnen opbouwen.’ Sindsdien zijn we onafscheidelijk.” Nu is zijn vader zijn manager en coach.
Kickboksworkshop voor gedupeerden
Don combineert zijn carrière met een studie Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam, waar de toeslagenaffaire een centraal onderwerp is in zijn scriptie. Dit inspireerde hem om een kickboksworkshop te organiseren voor jongeren die, net als hij, geraakt zijn door de toeslagenaffaire. "Ik zie veel mensen om me heen die de moed verliezen door pijn en frustratie. Ik wil laten zien dat je die emoties kunt omzetten in kracht, en sport is daar een krachtig middel voor."
De workshop vindt plaats op zaterdag 1 maart in Vos Gym in Amsterdam-West. Don heeft een programma samengesteld waarin veerkracht en mentale gezondheid centraal staan. "Het draait niet alleen om kickboksen, maar ook om discipline, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Ik wil jongeren motiveren om opnieuw in zichzelf te geloven, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt."
Naast het sporten is er ook ruimte voor persoonlijke gesprekken en het ontmoeten van lotgenoten. "Het is belangrijk dat deze jongeren weten dat ze niet alleen zijn, en dat er anderen zijn die begrijpen wat ze voelen en doormaken."
Vechten voor een betere toekomst
De kickboksworkshop is voor Don de eerste stap in een groter plan. "Na mijn studie wil ik jongeren helpen, bijvoorbeeld binnen de jeugdzorg, met zowel sport als mentale begeleiding. Vooral kinderen van gedupeerden dragen vaak onzichtbare schade met zich mee. Ik wil hen de tools geven om zichzelf opnieuw op te bouwen." Zijn ambitie om wereldkampioen te worden bij Glory is eveneens groot. Don wil zijn bekendheid gebruiken om nog meer jongeren te bereiken. "De toeslagenaffaire heeft me veel afgenomen, maar het heeft me ook gevormd tot wie ik nu ben. Met mijn verhaal en de workshops wil ik laten zien dat je, ondanks alle obstakels, een mooie toekomst voor jezelf kunt creëren."
Aanmelden
Ben jij kindgedupeerde van de toeslagenaffaire (14+)? Doe mee met Dons kickboksworkshop op zaterdag 1 maart om 13:00 uur bij Vos Gym (Van Slingelandstraat 33a, Amsterdam). Aanmelden? Stuur een DM naar @ontwikkelherstel op Instagram of app naar +31 857 733 781.
Sluit je graag een andere keer aan? Meld je dan aan voor het Ontwikkelnetwerk Herstel https://pages.cm.com/3588100000/9c7b29ee-506f-4eeb-af15-97401de40440/section/0. Zo blijf je op de hoogte van andere lotgenotenbijeenkomsten.