Urine wordt dankzij gebruik slimme technologie kopje thee Demonstratie 'from pee to tea' tijdens Aquatech in RAI AmsterdamHoe urineren uiteindelijk kan uitmonden in het drinken van een heerlijk kopje thee, getrokken van water dat het lichaam heeft verlaten. Dat wordt komende week gedemonstreerd tijdens de internationale vakbeurs voor waterzuivering en drinkwatervoorziening, Aquatech. Die vindt van 5 tot en met 8 november plaats in RAI Amsterdam.

De 'Aquatech demo lane' is gesitueerd op het plein vóór de RAI en vrij te bezoeken van dinsdag 5 november tot en met vrijdag 8 november van 10.00 - 18.00 uur. Kinderen, scholieren, buurtbewoners en andere bezoekers zijn uitgenodigd om zelf te ervaren hoe het is om van urine, na reiniging met gebruik van slimme technologie, een vers kopje thee te zetten.

Het water dat zo uit de urine wordt gewonnen, is schoon genoeg om te drinken, maar de Voedsel en Warenautoriteit verbiedt dit. Daarom moet de muntthee toch van gewoon water worden gezet. De muntthee is gekweekt op de meststoffen uit de urine.

De techniek is afkomstig uit de ruimtevaart. De Nederlandse onderneming Semilla Sanitation uit Oss presenteert de hypermoderne mobiele installatie, ontwikkeld om drinkwater te maken uit vervuild water, bijvoorbeeld in de sloppenwijken van ontwikkelingslanden of na een natuurramp.


Kinderen, scholieren, bezoekers uitgenodigd voor een kopje thee

"We hebben er ruim vier jaar aan gewerkt, samen met onder meer de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA", aldus Peter Scheer, directeur van Semilla Sanitation. "Na veel onderzoek, onder meer met sanitaire plekken op festivals, staat vast dat een utopie nu duurzame werkelijkheid is geworden. From pee to tea is echt mogelijk. Schoon water is de basis voor leven; die bijdrage kunnen we nu leveren". Zuiveren van urine en vervuild water levert als belangrijke bijvangst bovendien meststoffen op, die kunnen worden gebruikt in land- en tuinbouw.

Rainbar

Behalve theedrinken kunnen bezoekers aan de 'demonstratiestraat' voor de RAI ook een biertje drinken, gemaakt van regenwater in de enige 'rain bar' van Nederland. Het is de enige bar van Nederland waar het heel hard regent. Hier geldt: "heavy shower = happy hour!". Dit regencafé is bedoeld om bezoekers ervan bewust te maken dat we beter moeten omgaan met ons (overtollige) regenwater. Door de verstening van onze steden, veroorzaakt overvloedige regenval steeds meer overlast. De vraag is hoe we met z'n allen regenwater beter kunnen gebruiken en onze steden 'rainproof' kunnen maken. Tijdens ROEF, het rooftopfestival in Amsterdam , werd de Rainbar afgelopen zomer gelanceerd voor het grote publiek. Een bar om op ludieke wijze de bewustwording te vergroten en discussie uit te lokken over thema's als wateroverlast en klimaatverandering. De Rainbar is een concept van ROEF Collectief, in opdracht van Amsterdam Rainproof, Water Sensitive Rotterdam, Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Aquarun

Op donderdagochtend 7 november organiseert Aquatech een 'Aquarun', een hardloopwedstijd van 5 kilometer die om en door het RAI-complex voert Start is om 08.00 uur. Deelname kost €25 uur. De gehele opbrengst van de loop gaat naar het goede doel Aquaforall. De opbrengsten van de Aquatech Innovation Award gaan naar Amref Flying Doctors, al sinds 2005 vaste partner van RAI Amsterdam, voor hun 'Clean water and safe sanitation-project' in Homa Bay, Kenya .

Aquatech: de meest geavanceerde technologie voor wereldwijde waterproblemen

Aquatech, onderdeel van de Amsterdam International Water Week, is de grootste internationale vakbeurs voor drinkwatervoorziening en afvalwaterzuivering. De beurs telt zo'n 1.000 exposanten en verwacht meer dan 25.000 water professionals. Aquatech wordt van 5 tot en met 8 november gehouden in RAI Amsterdam.

Aquatech ziet zich als taak de maatschappelijke discussie rondom water aan te jagen. De urgentie tot actie is helder, ook bij het grote publiek. Veel oplossingen en maatregelen rondom waterproblematiek zijn er al maar er hangt een prijskaartje aan. Niet alleen financieel maar ook emotioneel. Het drinken van thee gemaakt van gezuiverd riool water raakt de comfort zone van mensen. Thee van urine en bier van regenwater passen goed bij de maatschappelijke rol van Aquatech.

Bekijk hier de 'Pee to Tea' video