AMSTERDAM - Door de eeuwen heen zijn de grachten een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars zoals bijvoorbeeld Berckheyde en Breitner. In deze groepstentoonstelling, in het jaar dat Amsterdam zijn 750e verjaardag viert, willen we laten zien hoe de grachten nog steeds een bron van inspiratie zijn voor hedendaagse kunstenaars. Niet alleen vanwege de schoonheid van de grachtengordel, maar ook vanwege de bewogen geschiedenis die zich langs en op de grachten heeft afgespeeld.


Want de grachten van Amsterdam zijn meer dan een prachtig decor voor miljoenen toeristen. Ze zijn geliefd door de stadsbewoners die langs de grachten wonen en werken. De grachten staan bol van geschiedenis, een met ook minder mooie kanten. De kunstenaars die te zien zijn in deze tentoonstelling zullen aan de hand van hun schilderijen, fotografisch werk, tekeningen, sculpturen en dichtkunst elk een ander perspectief bieden op de grachten. De werken zijn soms herkenbaar, soms volkomen abstract, maar elk werk nodigt uit om aandachtig te kijken en daardoor meer te zien. Enkele kunstenaars hebben zelfs nieuw werk voor deze tentoonstelling gemaakt.

In deze tentoonstelling is werk te zien van: Arden, Arie Schippers, Bram de Rooij, Casper Strietman, Carlien Oudes, Chad Bilyeu & Lorenzo Milito, Claudia Otten, Ellen Davidzon, Erna Bijl de Vroe, Frans Koppelaar, Gershwin Bonevacia, Gineke Zikken, Gosse Bouma, Hans de Tweede & Sam Vonk, Janneke Viegers, Jasper Riehm, Julie Hrudová, Juliette de Wit, Peter Smit, Richard van Mensvoort, Ron Zwagemaker, Titus Meeuws en Wendelien Schönfeld.

De tentoonstelling is voor publiek te zien van 5 december 2024 t/m 30 maart 2025 in het Grachtenmuseum.

Grachtenmuseum
Het Grachtenmuseum brengt de geschiedenis van Amsterdam en de grachtengordel tot leven en geeft daarmee inzicht in de identiteit van de stad. Het museum daagt bezoekers uit hun relatie tot de stad te verdiepen. Het verhaal van de Amsterdamse grachten wordt op een toegankelijke, tot de verbeelding sprekende en belevingsgerichte manier verteld waarbij relaties worden gelegd tussen het verleden, heden en toekomst.

Herengracht 386 | 1016 CJ Amsterdam