AMSTERDAM – Op 9 november jl. werd de debuutroman 'Leeuweriken van de dood' van Hans Wiersum gelanceerd in het Museum Amsterdam Noord.

Er kon werkelijk niemand meer bij in het charmante museum aan de Zanenhofstraat, maar dat maakte de gemoedelijke sfeer en het enthousiasme van de aanwezigen er niet minder om. Het officiële gedeelte werd ingeluid door zijn uitgever, die onder meer enkele prachtige woorden voordroeg van de eerste recensent die het boek las: " Hoe benoem je een boek, dat de 5 sterren boeken overstijgt? Ik kan onwijs veel schrijven, maar ik schrijf niet zo wervelend als Hans Wiersum. Niks dat ik schrijf doet namelijk eer aan dit boek. Mijn woorden lijken niet voldoende. Ik was halverwege dit verhaal en heb een bericht gestuurd naar de uitgeverij met de woorden, ik ben fan, echt fan."

Vervolgens vertelde Wiersum bevlogen over zijn roman waar hij -met tussenpozen- een aantal jaren aan geschreven heeft en werd hij geïnterviewd. Daarna was er de gelegenheid om het boek gesigneerd aan te schaffen.

'Leeuweriken van de dood' vertelt het verhaal van een Engelse vrouwelijke arts die tijdens de Eerste Wereldoorlog -vermomd als man- aan het front gaat werken om in de buurt van haar geliefde te kunnen zijn. 'Leeuweriken van de dood' is echter niet het zoveelste liefdesverhaal, maar laat ten diepste doorvoelen wat oorlog met de mens doet...

De titel verwijst naar de zang van de leeuweriken, die veel frontsoldaten noemen in hun dagboeknotities. Ze hoorden ze vaak hoog boven het slagveld zingen in het korte moment van stilte, wanneer de kanonnen zwegen net voor ze zelf vanuit de loopgraven ten strijde trokken. Die gruwelijke oorlog is in het hele boek steeds weer aanwezig, maar het verhaal laat vooral zien wat oorlog met een mens doet.

Boekinformatie

'Leeuweriken van de dood' wordt uitgegeven door Uitgeverij Doornwater. Het boek is uitgevoerd als bijna 500 pagina's tellende paperback en het ISBN luidt 9789083449500. 'Leeuweriken van de dood' is -onder meer- te bestellen via https://uitgeverijdoornwater.nl/romans/de-leeuweriken-van-de-dood