AMSTERDAM - Jongerenvereniging Entrée van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest organiseert twee studiedagen voor studenten in Het Concertgebouw. Op geruime afstand van elkaar mogen studenten op 12 en 13 oktober in Het Concertgebouw studeren onder het genot van klassieke muziek. De studiedagen zijn onderdeel van de campagne 'The Classical Effect' waarin Entrée de verschillende positieve effecten van klassieke muziek uitlicht. Sinds de aankondiging heeft Entrée al honderden aanmeldingen waaruit 210 gelukkigen zullen worden geloot.
Entrée vroeg neuroloog Steven Laureys van de universiteit van Luik (bekend van 'Ons briljante brein') naar de effecten van muziek op de studieresultaten: 'Muziek heeft zeker effect op ons cognitief functioneren’. Zelf luistert hij graag naar Mozart als hij aan een artikel werkt. ‘Mijn collega zweert bij heavy metal. Daar zit hem de crux: muziek die jij prettig vindt, ontspant. En als je ontspannen bent, kun je beter studeren.’
Er is trouwens nóg een goede reden voor deelname aan de Study Sessions, aldus Laureys: ‘We zijn sociale dieren. Te veel alleen zijn is ook een straf voor ons brein. Geweldig dat het Concertgebouw tegen studenten zegt: kom maar hier zitten.’
Kijk voor meer informatie hier. Foto- en videoreportage mogelijk op 12 oktober.
21 oktober - Ode aan pianist en componist Wim Statius Muller 'Chopin van Curaçao'
De vorig jaar overleden Curaçaose componist en pianist Wim Statius Muller leidde een ‘dubbelleven’. Overdag werkte hij bij de geheime dienst, ’s avonds componeerde hij de meest verrukkelijke dansen. Het leverde hem de bijnaam de ‘Curaçaose Chopin’ op. ‘Mijn grootvader was niet alleen een geweldige componist en pianist maar ook een geweldig mens’, vertelt pianist Alexander Kraft van Ermel in een interview op Ontdek Het Concertgebouw. Het concert dat hij samen met zangeres Izaline Calister en Jean-Jacques Rojer geeft vormt de aftrap van het twintigjarig jubileum van het Antilliaans Netwerk.
Interview mogelijk met Alexander Kraft van Ermel. kleinzoon van Wim Statius Muller.
Algemeen directeur Simon Reinink over Het Concertgebouw tijdens de coronacrisis
Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw, blikt in een interview terug op de afgelopen periode: ‘Van alle crises die we als Concertgebouw sinds de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt is dit verreweg de meest ingrijpende. De impact van de coronapandemie is gigantisch: financieel maar ook artistiek, logistiek en niet in de laatste plaats menselijk. Al die mensen die hun werk en/of hun inkomsten verliezen. Het is verschrikkelijk.'
13 oktober - Benefiet voor Alzheimercentrum Amsterdam: Concert om niet te vergeten
Om aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en het onderzoek daarnaar, organiseert het Alzheimercentrum Amsterdam samen met het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Concertgebouw, Meer dan Muziek en het VU Orkest het 'Concert om niet te vergeten' in de aanloop naar Wereld Alzheimerdag. Pianist Dejan Lazić en violist Tjeerd Top soleren en dirigent Jan-Willem de Vriend leidt het orkest. Professor Erik Scherder vertelt over muziek en het brein. De organisatie heeft aangekondigd vanwege de recente publieksbeperkingen twee korte concerten in plaats van één concert te organiseren. De laatste kaarten daarvoor zijn nu in de verkoop.
19 & 20 oktober - Beethoven 2020: de pianosonates door Ronald Brautigam en de vioolsonates door Frank Peter Zimmermann
Beethoven-expert en vaste gast in de Kleine Zaal Ronald Brautigam neemt in het kader van Beethoven 2020 verspreid over drie avonden de pianosonates onder handen. Op deze eerste avond speelt hij onder meer de Zeventiende sonate, 'De storm', en de Achttiende sonate, 'De jacht'. Violist Frank Peter Zimmermann en pianist Martin Helmchen buigen zich een dag later over de sonates voor piano en viool van Beethoven. Bekijk hier het complete overzicht van de programmering in het kader van 250 jaar Beethoven.
24 oktober - ADE in Het Concertgebouw: Niklas Paschburg
Het Concertgebouw presenteert een speciaal ADE-programma: de 26-jarige componist en pianist Niklas Paschburg keert hiervoor terug in Het Concertgebouw. Op het snijvlak van klassieke en elektronische muziek presenteert hij de muziek van zijn nieuwste album, Svalbard, geïnspireerd werd door de archipel Spitsbergen in de Noordelijkse IJszee.
Extra concert: Karsu in de Grote Zaal op 23 november
Na een spectaculair optreden bij de Empty Concertgebouw Sessions met meer dan een half miljoen kijkers komt Karsu terug in de Grote Zaal mét publiek. Een droom die uitkomt vertelde ze in Het Parool: “Mijn vader had vroeger een restaurant in De Pijp. Op de weg daarnaartoe kwam ik hier met tram 3 altijd langs. Dan fantaseerde ik hoe ik daar later, als ik groot was, zou optreden. Door de klapdeuren van de grote zaal, flanerend de trap af, naar beneden en dan achter de microfoon … ”
Andere hoogtepunten uit agenda van Het Concertgebouw in oktober: 25-jarig jubileum Storioni Trio (10 okt), kinderconcerten, Dutch Jazz Heritage: Count Basie & Frank Sinatra (6 okt) en pianist Daniel Ciobanu in de Kleine Zaal (29 okt)