AMSTERDAM - Zaterdag heeft de Stichting Geen Drugs Wel Leven een voorlichtingsactie gehouden in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost, waarbij zij informatieve boekjes uitdeelden over de gevaren van drugsgebruik. Het team sprak op straat met zowel gebruikers als niet-gebruikers, en voerde gesprekken met de lokale politie, die de actie van harte ondersteunde.

De focus lag vooral op het uitdelen van het boekje ‘11 dingen die je vrienden misschien niet weten over drugs’, een praktische gids die jongeren en volwassenen informeert over de risico’s van drugsgebruik.

De actie vond plaats tegen de achtergrond van de voortdurende problemen in Amsterdam Zuidoost, waar de drugsproblematiek en gerelateerde overlast al jaren zorgen baren. De wijk kampt met een hoog aantal drugsgebruikers, wat leidt tot sociale en economische problemen. Bovendien ervaren veel bewoners hinder van overlast, zoals openlijk gebruik op straat, criminaliteit en de invloed van drugshandel.

Woordvoerder Han Bakker geeft aan geschrokken te zijn van het grote aantal leegstaande winkelpanden in Amsterdamse Poort. “Sinds de laatste keer dat we hier waren is het straatbeeld compleet veranderd. Ik ben geen expert, maar het zou me niet verbazen wanneer de leegstand te relateren is aan de drugsproblematiek in Zuidoost. Drugscriminaliteit draagt nou eenmaal bij aan de algehele achteruitgang van een buurt.”

Geen Drugs Wel Leven maakt gebruik van de educatieve materialen van de Foundation for a Drug Free World, een internationale organisatie, opgericht vanuit de Scientology Kerk, die zich wereldwijd inzet op het gebied van drugsvoorlichting. Met acties als deze wil de stichting niet alleen bewustzijn creëren over de risico’s van drugsgebruik, maar de gemeenschap ook motiveren om zich actief in te zetten om een oplossing te bedenken voor de problematiek.

Bakker legt uit waarom het nodig is jongeren te bereiken voordat ze naar de middelbare school gaan. “Dat is vaak waar ze voor het eerst drugs wordt aangeboden. Met ons ’11 dingen boekje’ willen we niet met het vingertje wijzen, maar jongeren bewust maken van wat de drugs met je lichaam doet. De fysieke en psychische consequenties op de langere termijn worden sterk onderschat. Ons doel is jongeren een gezonde toekomst te geven, en buiten het criminele circuit te houden.”