AMSTERDAM - Woningcorporatie Stadgenoot heeft 66 sociale huurwoningen aan de IJburglaan opgeleverd. De woningen zijn vooral bedoeld voor kleine gezinnen en één- en tweepersoonshuishoudens. De eerste bewoners kregen de sleutels van hun nieuwe woning gistermiddag uitgereikt. Het nieuwe woongebouw is flexibel in te delen, remontabel en er is gebruikgemaakt van duurzame materialen. Stadgenoot ontwikkelde en realiseerde het gebouw – gesitueerd op de kop van het Haveneiland-West – samen met architectenbureau INBO, Hillen & Roosen en de gemeente Amsterdam.
Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot: "Ik ben er trots op dat we – binnen de bestaande bebouwde omgeving – 66 sociale huurwoningen aan de Amsterdamse voorraad hebben toegevoegd. Dit duurzame, circulaire woongebouw krijgt ook maatschappelijke betekenis door de broedplaats voor kunstenaars die is voorzien in het gebouw."
Wilco van Oosten, architect-partner van INBO: "De extra vrije hoogte in de woningen zorgt voor zowel woonkwaliteit als aanpasbaarheid. Ik ben er trots op dat het ons is gelukt om met een lichtgewicht gevel en remontabele constructie een gebouw te ontwerpen dat op een vanzelfsprekende manier pas bij de stevige Solid 1a – het naastgelegen gebouw van Stadgenoot."
Dertig extra parkeerplaatsen
Het project kent de nodige geschiedenis. Saskia Soetekouw, projectmanager bij de Gemeente Amsterdam, licht toe: "Na de economische crisis van 2008 heeft Stadgenoot deze kavel aan ons teruggegeven. Hierbij werd de afspraak gemaakt dat de parkeergarage van Stadgenoot bij toekomstige ontwikkeling ontsloten moest worden. Uiteindelijk heeft de corporatie zelf het kavel mogen ontwikkelen. De gemeente is blij met de fijne samenwerking en de oplevering van het pand."
Flexibel, remontabel en duurzaam
Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen. De installaties kunnen makkelijk verplaatst worden, waardoor ook de indeling van de woningen kan worden gewijzigd. De constructie van het gebouw is in een remontabel bouwsysteem uitgevoerd. De gevels zijn opgebouwd uit houtskeletbouw-elementen, voorzien van circulaire houten gevelkozijnen en een buitengevel van lichtgewicht composiet. Dat is CO2-arm en 100% recyclebaar.
Op het dak bevindt zich een tuin, die het hemelwater opneemt en vasthoudt. Het overtollige water wordt vervolgens via een bufferkelder van de parkeergarage afgevoerd naar het riool. Hiermee wordt voldaan aan ambities van Amsterdam Rainproof.
Tom Bergmans, directeur van Hillen & Roosen: "We zijn blij dat we in opdracht van Stadgenoot een flexibel, remontabel en duurzaam gebouw mochten realiseren. Met dit project hebben we betaalbare woningen kunnen toevoegen en de bestaande, goede samenwerking met Stadgenoot kunnen voortzetten."
Kunstwerk aan de gevel
De gevel van het gebouw is – op initiatief van INBO – voorzien van een kunstwerk, ontworpen door Aliki van Kruijswijk en Jos Klarenbeek. Hun werk, getiteld 'Solid Flow', bestaat uit 136 objecten in de vorm van lenzen rondom het gebouw. De verzameling lenzen representeert een onderzoek over de verschillende stromen zand die vanaf de start van het Holoceen (ruim 11.000 jaar geleden) tot nu op de plek van het woongebouw zijn afgezet. Dit is terug te zien aan het kleurverloop van de lenzen rondom het gebouw.