AMSTERDAM - In de wijk Venserpolder staat woonzorgcentrum De Venser. Na ruim 40 jaar is het gebouw verouderd. Woningcorporatie Stadgenoot laat De Venser daarom slopen en vervangen door nieuwbouw. Dit doet Stadgenoot in samenwerking met zorgorganisatie Amstelring en de gemeente Amsterdam. Naast een nieuw woonzorgcentrum komen er zo'n 550 extra woningen en diverse voorzieningen. Rondom het nieuwe zorgcentrum ontstaat ook meer openbare ruimte. De gemeente Amsterdam gaat deze inrichten. Ook de omliggende straten worden verbeterd. Voor dit alles tekenden Stadgenoot, de gemeente en Amstelring gistermiddag een samenwerkingsovereenkomst.
De Venser werd in 1981 in gebruik genomen en telt 308 zorg- en aanleunwoningen. Het ligt aan de zuidkant van de wijk, dichtbij metrostation Strandvliet. Een gunstige plek, met goede openbaar vervoer verbindingen, fietsroutes en ontsluitingswegen. Het nieuwe woonzorgcentrum krijgt zo'n 150 zorg- en 150 seniorenwoningen. Daarnaast komen er ongeveer 550 woningen bij in de buurt. Van deze nieuwbouwwoningen is minimaal 40 procent sociale huur , 40 procent middeldure huur en 20 procent vrije sector huur- en koopwoningen. Deze verdeling zorgt voor een gevarieerdere buurt met aanbod voor verschillende doelgroepen. Een kwart van deze woningen wil de gemeente reserveren voor bewoners uit Zuidoost. Dit wordt stadsdeelvoorrang genoemd.
Simion Blom, portefeuillehouder Wonen, stadsdeel Zuidoost: "Er komen veel woningen bij in Amsterdam Zuidoost. Het is voor mij van essentieel belang om te streven naar betaalbare woningen voor alle inwoners van Zuidoost, vooral voor lage- en middeninkomensgroepen. Waarbij er ook ruimte is voor wooncoörporaties. En dat dit project 40 procent sociale en 40 procent midden huur heeft en het daarmee betaalbaar houdt voor iedereen. Ik ben ook echt tevreden met de 25 procent die geserveerd is voor Zuidoosters in de stadsdeelvoorrang." |
Een gevarieerde wijk met extra woningen
Anne Wilbers, bestuursvoorzitter van Stadgenoot, is trots op deze gebiedsontwikkeling: "Er waren al heel lang uiteenlopende plannen voor De Venser. Ik ben blij dat we nu, met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst, een volgende, belangrijke stap zetten voor de bewoners, de toekomstige bewoners en de buurt. Dit is een goed voorbeeld van hoe wij onze stedelijke vernieuwingsopgave aanpakken. Waar mogelijk voegen wij op onze bestaande locaties meer woningen toe. En doordat we hier verschillende soorten woningen neerzetten dragen we bij aan een gemengde buurt, waar jong en oud straks prettig woont."
Sociale cohesie in de wijk
Ook Amstelring is blij met deze ontwikkeling die de beweging naar langer thuis ondersteunt en de sociale cohesie in de wijk versterkt. Jeroen Lambriks, bestuurder Amstelring: "Door het faciliteren van ontmoetingen in de wijk leren buurtgenoten elkaar kennen. Dat verhoogt het levensgeluk, vermindert eenzaamheid en zorgt voor wederkerigheid, want ouderen hebben veel te bieden. Denk aan levenswijsheid, tijd, kennis en vaardigheden. Met elkaar zorgen we ervoor dat oudere wijkbewoners kunnen blijven participeren en zo lang en zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen."
Groenstedelijke woonbuurt
De nieuwe buurt wordt een 'groenstedelijke woonbuurt'. Naast het nieuwe woonzorgcentrum en de nieuwe woningen komen er diverse buurtvoorzieningen, zoals een buurtkamer, verbeterde fiets- en wandelroutes en zit- en speelplekken. Daarnaast komt er een nieuw, levendig plein. Dit geeft Venserpolder een centrale plek om samen te komen, te ontspannen en gebruik te maken van de voorzieningen rondom het plein. Ook de straten rondom de Venser worden verbeterd, met meer groen en meer ruimte voor de fiets, zodat de nieuwe buurt en de bestaande omliggende buurt beter met elkaar verbonden zijn.
Vervolg De bouw van de eerste seniorenwoningen begint in 2025. De sloopwerkzaamheden beginnen op zijn vroegst eind 2026 / begin 2027. De eerste woningen worden naar verwachting opgeleverd in 2026. Het hele project is in 2033 afgerond. Dan zijn alle woningen klaar en is er een mooie, nieuwe buurt waar het goed en prettig wonen is. |