AMSTERDAM - Woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente Amsterdam vierden gistermiddag samen met bewoners, betrokkenen en omwonenden de oplevering van Notweg 32 en Perron 32. In de voormalige Lucasschool in de Wildemanbuurt heeft Stadgenoot dertig jongerenwoningen en 250 m2 met een maatschappelijke functie gerealiseerd. Onder de aanwezigen waren onder meer de bestuursvoorzitter van Stadgenoot, Anne Wilbers en stadsdeelbestuurder Nieuw-West, Sandra Doevendans.

Gistermiddag was de buurt uitgenodigd om kennis te komen maken met de bewoners, de maatschappelijke organisaties en het gebouw. De jongeren kregen afgelopen maart hun sleutels. De gemeente Amsterdam, die de ruimtes met een maatschappelijke functie huurt van Stadgenoot, leverde de aangeklede ruimtes vorige maand op.

Naast de oplevering werd ook stilgestaan bij de bijzondere samenwerking tussen de gemeente, Stadgenoot en maatschappelijke organisaties waaronder Combiwel, The Beach, Stadsboerderij Osdorp, Stichting Studiezalen, basisschool Het Talent, UMZ en Samenwonen-Samenleven. Al deze partners van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West werken samen om ervoor te zorgen dat iedereen in Nieuw-West fijn kan wonen, genoeg kansen krijgt om zich te ontwikkelen en geschikt werk heeft.

Samen Nieuw-West
Anne Wilbers, bestuursvoorzitter van Stadgenoot: "Dit gebouw draagt bij aan de ambities van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Goede woonruimte in een veilige en prettige buurt is een basisvoorwaarde om mee te kunnen doen aan de maatschappij. Dit gebouw biedt jonge bewoners uit de buurt en uit het stadsdeel een plek die past bij hun huidige levensfase. Bovendien krijgen belangrijke wijkpartners een plek in het gebouw, waardoor het voor heel de buurt een functie krijgt."

Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder van Nieuw-West met de portefeuille woningbouw: "Ik ben blij dat een deel van onze jongeren uit de Wildeman hun eigen plek heeft gekregen. Daarnaast is er op de Notweg naast wonen ook ruimte voor ontmoeting, ontspanning en verbinding voor mensen uit de buurt. We bouwen aan buurten waar iedereen een plek heeft. Dus voor jong en oud, ongeacht wat er in je portemonnee zit. Alleen dan ontstaan er buurten die je thuis worden."

Woongroep
Stadgenoot verhuurt de jongerenwoningen met een vijfjarencontract. Twaalf woningen zijn verhuurd aan jongen uit de buurt. Zij vormen woongroep Notweg 32 onder begeleiding van Unite Multizorg (UMZ). UMZ heeft de jongens geselecteerd. Twee jongeren huren via VoorUit en helpen de woongroep op weg, zij zijn zogenaamde 'communitybuilders'. De overige woningen zijn via WoningNet aan jongeren verhuurd. Bij het woongebouw hoort een gemeenschappelijke woonkamer die door alle jongeren uit het gebouw te gebruiken is.

Youssef Aouariaghel, directeur van UMZ: "De jongens woonden eerder vaak met twee of vier andere jongeren samen. Nu hebben zij een eigen plek. De jongens die wij hebben geselecteerd hebben laten zien dat ze hier echt klaar voor zijn."

Ruimte voor maatschappelijke organisaties
Op de begane grond van het gebouw is 250 m2 beschikbaar voor maatschappelijke organisaties en activiteiten. De locatie heeft de naam Perron 32 gekregen. Tijdens schooluren huurt basisschool Het Talent de ruimte om via hun plusprogramma extra ondersteuning te bieden aan leerlingen. Ook andere organisaties in het onderwijs en de jeugdhulp als Combiwel, The Beach, Stadsboerderij Osdorp en Stichting Studiezalen hebben hier een plek gevonden. En er kunnen buurtactiviteiten georganiseerd worden. Sandra Doevendans: Het is een plek waar je elkaar ontmoet, van elkaar kunt leren en naar elkaar omkijkt. Want mensen maken Nieuw-West."

Duurzame transformatie
De vakmensen van Schadenberg Bouw hebben de voormalige school getransformeerd. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst, het gebouw is aangesloten op stadsverwarming en geheel aardgasvrij. Tijdens de renovatie van dit gemeentelijk monument is er veel aandacht besteed aan de originele details. Alle ramen en kozijnen zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke materialen en kleuren. Ook is er veel aandacht besteed aan de trappenhuizen.

De woningen hebben door zorgvuldig te isoleren een energielabel A gekregen. Dit is zeer uitzonderlijk voor een bestaand gebouw. Ook hebben alle woningen meer geluidsisolatie gekregen dan de regelgeving voorschrijft.

Vernieuwen Wildeman- en Blomwijckerbuurt
In de Wildeman- en Blomwijkckerbuurt wordt op verschillende plekken gewerkt aan het verbeteren van de woningen en de openbare ruimte. De meeste woningen in de buurt zijn gebouwd tussen 1952 en 1965. Een deel van deze woningen zal gerenoveerd worden. Sommige woningen zijn in een slechte staat en worden gesloopt. Daarvoor komt nieuwbouw in de plaats. In de Wildemanbuurt Noord, waar het gebouw aan de Notweg aan grenst, verhuurt Stadgenoot ruim 600 sociale huurwoningen. Gemeente, bewoners en Stadgenoot werken momenteel samen aan een vernieuwingsplan voor deze buurt.