AMSTERDAM - Amsterdam Light Festival is een jaarlijkse traditie die de hoofdstad verlicht in de donkerste maanden van het jaar. Van 28 november 2024 t/m 19 januari 2025 vindt alweer de dertiende editie plaats van dit internationaal toonaangevende lichtkunstfestival. Het thema is Rituals . Met 27 kunstwerken op prachtige, fotogenieke plekken verbindt en verrijkt het festival bewoners en bezoekers in jubileumjaar Amsterdam750.

De dertiende editie van Amsterdam Light Festival is een bijzondere omdat hij samenvalt met de 750ste verjaardag van Amsterdam. Een jaar lang vieren en gedenken bewoners, stadsdelen, bedrijven, (culturele) instellingen en instituten het unieke karakter van de stad. En wat is een betere manier om dit feest glans te geven dan met een ritueel? Met licht, met kunst, met elkaar. Daarom is het thema van deze festivaleditie Rituals. Rituelen zijn verbonden aan transformaties: van verleden naar toekomst, aan de overgang van seizoenen, aan de stap van jeugd naar volwassenheid. Licht speelt daarbij vaak een belangrijke rol. Vuurwerk luidt het nieuwe jaar in, brandende kaarsen verlichten religieuze rituelen, midzomervuren verwelkomen de zonnewende. Licht voegt iets mystieks en heiligs toe aan een ritueel zoals geen ander element dat kan. En rituelen verbinden, brengen mensen bij elkaar.

Lichtkunstwerken

Nationale en internationale kunstenaars hebben zich laten inspireren door het festivalthema. Een kleine greep: de Brit Julian Opie belicht met zijn speelse kunstwerk Walking in Amsterdam wandelen als ritueel om het hoofd leeg te maken; de Spanjaard Javier Riera roept met een slow motion lichtprojectie een meditatieve, geconcentreerde staat op; de Zuid-Koreaan Soyoun Kim brengt met zijn Ice Master House een ode aan het Hollandse seizoensritueel van schaatsen op bevroren wateren; Mermaid’s Song van de Française Flo Arnold herinnert ons eraan hoe dicht de stad en haven bij de oceaan liggen; Studio OSSO verbeeldt met Rush Hour het dagelijkse drukke fietsritueel in de stad; en Wilhelmusvlug brengt met het lichtkunstwerk In Bloom een ode aan alle bloemenrituelen in de wereld.

Festivalbezoek

Wandelend en varend kun je de nieuwe, speciaal voor het festival gemaakte lichtkunstwerken bewonderen. Wandelend door het centrum met vrienden, geliefden, buren of familie langs de bijna zeven kilometer lange route. Met de speciale festival app krijg je toegang tot informatie over de route, een audiotour, achtergrondinformatie over de kunstwerken en veel meer. Diverse lichtkunstwerken zijn speciaal voor de wandelaars opgesteld. En vergeet niet tijdens de wandeling een tussenstop te maken in festivalhart Light Garden in de Hoftuin. Nieuw dit jaar is culinaire wandeling Foodwalk, waarbij bezoekers tijdens de wandeling hapje en drankjes kunnen ophalen bij deelnemende horeca.

Een unieke manier om de lichtkunst te ervaren is vanaf het water, varend over de grachten. Dat kan zowel met een rondvaartboot, een open boot, met een privévaart ingericht naar eigen wens of in je eigen boot met de festival-app. Een vaart langs alle kunstwerken duurt zo’n 75 minuten. De vaar- en wandelbelevingen zijn vanaf 1 oktober te boeken via de festivalsite. Zowel de festival-app als een afdracht op de rondvaarttickets komt ten goede aan het festival. Hierdoor help je het festival mogelijk te maken.

Speciale projecten

Het festival organiseert twee bijzondere projecten. Bij het educatieproject maken ruim 1.100 leerlingen uit heel Amsterdam samen met kunstenaar Jeroen Alexander Meijer het lichtkunstwerk Mind Bridges dat mensen oproept meer aandacht te hebben voor elkaar en de wereld om ons heen. Bij dit project leren de scholieren meer over kunst en techniek, licht en burgerschap. Aan het einde van de workshops bezoeken de leerlingen met hun ouders/verzorgers het festival om hun kunstwerk te bewonderen. Met de Gouden Lichttour bezorgen kinderen uit het educatieproject honderden ouderen een bijzondere, onvergetelijke avond.

Amsterdam Light Festival wordt georganiseerd door een stichting zonder winstoogmerk. Het is gratis toegankelijk en wordt mogelijk gemaakt in een samenwerking van gemeente, culturele fondsen en via een vrijwillige afdracht door vele ondersteunende rondvaart-ondernemingen.