Wolfs programmeerde in de Bundeskunsthalle hedendaagse en klassiek-moderne kunst met belangrijke tentoonstellingen over Malevich (in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam), Kirchner, Hanne Darboven, Katharina Sieverding en Marina Abramović. Daarnaast presenteerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een overzicht van de choreograaf Pina Bausch, een Goethe-tentoonstelling, een tentoonstelling over strips en manga’s, een tentoonstelling over het Downsyndroom, een archeologisch overzicht over Iran en de spraakmakende kunstcollectie van nazi-kunsthandelaar Gurlitt. Ook toonde hij kleinere solotentoonstellingen van jonge kunstenaars als Aleksandra Domanović, Petrit Halilaj, Vajiko Chachkhiani en Anna Uddenberg en presenteerde hij een uitgebreid programma met performances en hedendaagse dans en muziek. In Museum Boijmans Van Beuningen was hij verantwoordelijk voor tentoonstellingen met Maurizio Cattelan, Fischli/Weiss, Bas Jan Ader, Salvador Dalí en René Magritte. In het door hem als directeur succesvol opgezette Migros Museum en in de Kunsthalle Fridericianum programmeerde Wolfs uitsluitend hedendaags, en werkte hij met kunstenaars als Mike Kelley, John Baldessari, Danh Vo, Monica Bonvicini, Cady Noland, Navid Nuur, Carlos Amorales en Marijke van Warmerdam.
Rein Wolfs treedt op 1 december 2019 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam en zal tot die tijd zijn contractuele verplichtingen in Bonn blijven vervullen. De komende maanden zal hij al betrokken worden bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures. Nevenfuncties zal hij per 1 december beëindigd hebben, met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.
Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht: “Wij zijn uitermate gelukkig met de komst van Rein, overtuigd een directeur te hebben gevonden die alles in zich verenigt waaraan het Stedelijk Museum behoefte heeft: inhoudelijke en – in brede zin – bestuurlijke ervaring, internationale allure, een wereldwijd netwerk, uitstekende relaties met kunstenaars, een spannende artistieke koers, openstaand voor ideeën van staf en samenwerkingspartners. Duitsland ziet hem dan ook met lede ogen gaan. Wij hebben hem leren kennen als iemand die kan verbinden en die doordrongen is van de noodzaak van publiek-private financiering zonder onwenselijke beïnvloeding. Inclusie en diversiteit staan hoog op zijn agenda, op dat gebied is hij met de Bundeskunsthalle in Duitsland een leidend voorbeeld. Wij verheugen ons op het krachtdadige en inspirerende leiderschap van onze nieuwe directeur.”
Rein Wolfs over zijn aanstelling: “Ik ben opgegroeid met het Stedelijk Museum en ik zie ernaar uit om dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie te leiden en verder te profileren. Het is een uitgesproken publiek museum dat nog diverser, menselijker en internationaler kan worden en dat kritisch deel uitmaakt van het maatschappelijke debat. Het Stedelijk is van iedereen, het is van de kunstenaars, van de bezoekers, van de potentiële bezoekers en van iedereen die het museum een warm hart toedraagt. Het is van heel Amsterdam, van Nederland en van de wereld. In een stad als Amsterdam woedt momenteel een belangrijke discussie: van wie is de stad? In het museum moeten we telkens weer de vraag stellen van wie het museum is. Met tentoonstellingen, debatten en andere activiteiten gaan we geëngageerd op zoek naar antwoorden op deze en op andere brandende vragen.”
Het statutair bestuur van de Stichting Stedelijk Museum Amsterdam bestaat in de toekomst uit twee directeuren. De raad van toezicht zal de komende maanden in samenspraak met Rein Wolfs bepalen wie de zakelijk directeur wordt. De continuïteit is geborgd doordat de huidige interim-directeur Jan Willem Sieburgh aanblijft tot 1 december 2019.
De benoeming van Rein Wolfs tot directeur is tot stand gekomen na positief advies van de ondernemingsraad van het museum en na het horen van het college van B&W van de gemeente Amsterdam.
Touria Meliani, wethouder kunst en cultuur: “Ik ben zeer verheugd met de benoeming van Rein Wolfs. Gezien zijn ruime ervaring, nationaal en internationaal, heb ik er alle vertrouwen in dat met hem de verschillende verhalen die nodig verteld moeten worden, een plek krijgen. Ik ben enthousiast dat Rein positie inneemt voor wat betreft kansen voor nieuw, jong en onbekend talent. Het museum zal op deze manier weer beter en breder op de kaart gezet worden voor Amsterdam, Nederland en internationaal. Ik zie uit naar zijn komst en de toekomstige samenwerking.”
Biografie
Aanstellingen:
2013-heden Directeur Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn (Bundeskunsthalle)
2008-2013 Artistiek directeur Kunsthalle Fridericianum, Kassel
2001-2007 Hoofd presentaties Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
1996-2001 Founding director Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürich
1991-2001 Leiding afdeling Bildende Kunst/Visual Arts Migros Kulturprozent, Zürich In die hoedanigheid 1991-1993 assistent-curator voor diverse tentoonstellingen in de Hallen für neue Kunst, Schaffhausen
1986-1991 Freelance kunstcriticus, vrije curator
Gastcurator:
2012 Internationaler Gastcurator 2012 Museion für Moderne und Zeitgenössissche Kunst Bozen/Bolzano: The New Public
2005 Witte de With, center for contemporary art Rotterdam: Occupying Space, The Generali Foundation Collection
2003 Nederlands paviljoen Biënnale van Venetië: We Are the World, met werk van Carlos Amorales, Alicia Framis, Meschac Gaba, Jeanne van Heeswijk, Erik van Lieshout
Rein Wolfs was in het verleden betrokken bij een groot aantal bestuursfuncties, selectie-, aankoop- en beoordelingscommissies, jury’s en gastdocentschappen in Nederland en in het buitenland.