AMSTERDAM - Wie na een oproep eind december/januari door de rechter, een datum wil verplaatsen kan dat in coronatijd alleen doen per poststuk en niet per mail “Probeert u eens tussen kerst en januari post te versturen… dat is moeilijker dat ooit”, meldt een opgeroepene die nu in Frankrijk is.
Terwijl de Nederlandse regering oproept dat men zoveel mogelijk van uit huis dingen moet doen, dus let op per mail, meldt de bevestiging ontvangstmail van het Openbaar Ministerie inzake Mulderzaken:
“Onderwerp: Automatisch antwoord: Verplaatsing zitting.
Dank voor uw bericht. Let op! Het indienen van processtukken kan uitsluitend per post of fax. Via de mail worden deze niet in behandeling genomen. Overige verzoeken worden alleen in behandeling genomen indien dit in overleg is gegaan met één van de medewerkers van de Mulder Griffie van de Rechtbank Amsterdam.”
Kortom; men moet poststukken die makkelijk per mail kunnen naar een postkantoor brengen. En in een rij gaan staan. Dat terwijl veel medewerkers van het OM thuis werken en die post laat aan zal komen want die moet weer doorgestuurd worden naar de thuiswerkers.
Ook een zitting verplaatsen die in ‘vakantietijd’ is neergezet kan niet per simpele mail met de tekst ‘verhinderd op die datum’. Dit mag niet’. Of beter gezegd: mag wel, maar geldt niet als afgezegd. Het sturen per mail mag slechts als men eerst per telefoon weer in een wachtrij heeft gestaan, terwijl het OM dagen dicht is, en dan hopen dat dit op tijd lukt. Na dit gesprek ‘mag’ men wellicht een mailtje versturen. Dat is dan wel geldig.
Dit terwijl men in de praktijk zegt; ‘Een e-mail is rechtsgeldig en is net zo "hard" als een papieren document, zolang er niet wordt ontkend dat hij is ontvangen of dat de inhoud echt is." E-mail is dus net zo rechtsgeldig als andere documenten. Hoe legt men dit de burger uit, hij/zij die ruim op tijd zijn afspraak/zitting afzegt….en slechts om een nieuwe datum verzoekt? Soms lijkt het recht op sommige punten ‘krom’ te zijn!