AMSTERDAM - De Amsterdammers Leslie Pangemanan en Anouk de Vries - Pangemanan zijn gisteren beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor hun tomeloze inzet voor de kinderen in Mitchells Plain, een township in Kaapstad. Met Stichting Run4Schools maken ze sport, dans en muziek mogelijk op vier lagere scholen op één van de meest gewelddadige plekken in Zuid-Afrika. Voor meer dan 5.000 kinderen is Run4Schools dagelijks 'a place of safety and joy'. De onderscheiding werd uitgereikt door de locoburgemeester van Amsterdam Marjolein Moorman tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het uitgestelde 15 jarig jubileum van Run4Schools in restaurant The Traveller Amsterdam.
Hardloper Leslie Pangemanan richtte eind 2004, samen met zijn vrouw Anouk, Stichting Run4Schools op om kansarme kinderen in het township Mitchells Plain via sportprogramma's te helpen. Dit nadat hij zich daarvoor al vele jaren had ingezet voor de kinderen in de townships rondom Kaapstad. In 1993 ging hij, net afgestudeerd aan de CIOS, hier voor het eerst aan de slag als ontwikkelingswerker sport in opdracht van NOC*NSF en het toenmalige Ministerie van WVC. Vanaf de oprichting is Anouk betrokken bij het wel en wee van de stichting. Al die jaren heeft ze het secretariaat van de stichting beheerd, de events van de stichting georganiseerd en hierbij steeds de vrijwilligers aangestuurd. In het dagelijks leven runt Leslie zijn eigen sportschool ABS in Amsterdam - Buitenveldert en is Anouk onderwijzeres.
In Nederland en Zuid-Afrika werkt Run4Schools met meerdere organisaties samen om het programma levendig en uitdagend te houden. Dit wordt onder meer gedaan met KNVB WorldCoaches, Wings of Support, Unesco Centrum Nederland, ENSafrica, BDO Cape Town en het Nederlands Consulaat.
Jan Knaap, voorzitter Run4Schools: "Leslie maakt zich al meer dan 25 jaar op meerdere fronten sterk voor mensen die in een moeilijke positie verkeren. Sport en spel zet hij hier altijd als belangrijkste communicatiemiddel voor in. Met Run4Schools inspireert hij kinderen en maakt hij deze weerbaarder tegen de alledaagse verleidingen waar ze op jonge leeftijd al mee worden geconfronteerd: jeugdbendes, drugs en prostitutie. Inmiddels heeft Run4Schools 12 lokale coaches in dienst, op de scholen sportvelden aangelegd en music & dance lokalen en computerruimtes mogelijk gemaakt. Om dit al die jaren belangeloos te doen naast je dagelijks werk vereist veel van je zelf, maar ook van je gezin. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor zijn vrouw Anouk. We zijn daarom zeer verheugd dat ze beiden deze bijzondere onderscheiding hebben mogen ontvangen."
Het geridderde paar: "We zijn vereerd, verrast en overdonderd dat we deze erkenning in de vorm van een Koninklijke Onderscheiding hebben mogen ontvangen. Deze erkenning zien wij mede mogelijk gemaakt door de steun van onze partners, sponsors, vrijwilligers, ambassadeurs en ons team in Zuid-Afrika. Zonder hen, geen Run4Schools, met elkaar maken we het verschil".
Over Run4Schools
Begonnen met sport maakt Run4Schools tegenwoordig ook muziek-, dans- en computerles mogelijk op haar vier scholen via zowel een inschools- als naschoolsprogramma. Het geld om dit mogelijk te maken loopt de stichting letterlijk elk jaar bij elkaar. Zo zijn vanaf de oprichting in 2004 al meer dan 350 marathonlopers met Run4Schools mee geweest om daar de Two Oceans UltraMarathon (56 km) te lopen en de scholen te bezoeken, wordt er jaarlijks met een team van 100 runners meegedaan aan de Dam-tot-Damloop en heeft het z'n eigen hardloopevenement: De Letterenloop in Haarlem. In al die jaren is er door runners, sponsoren en donateurs een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro bij elkaar gelopen. Vanuit Nederland wordt de stichting gerund door een bestuur dat bestaat uit hardlopende vrijwilligers. Stichting Run4Schools is een ANBI-instelling en heeft het CBF-keurmerk. Ambassadeurs van de stichting zijn Abdi Nageeye, Abdelkader Benali en Jac. Goderie.