AMSTERDAM - De Amsterdamse digitale krant oost-online is al een kwart eeuw hét onafhankelijke buurtplatform tussen de Amstel en het IJ. Kenmerkend is de zelfstandigheid. De door vrijwilligers gemaakte mediasite ontvangt geen subsidie en inkomsten uit advertenties. Oost-online streeft naar zoveel mogelijk interactie met het publiek. In principe kan iedereen die binding heeft met stadsdeel Oost meedoen.


Stille kracht achter de nieuwssite is oprichter en hoofdredacteur Stan Polman. Tijdens zijn werk voor de communicatieafdeling van een grote bank raakte hij geïnteresseerd in de opkomst van internet. Hij besloot zijn eigen site De Digitale Meerbode op te zetten. Het platform, bedoeld als ’dorpspomp van de Watergraafsmeer’, bereikte door het toen nog beperkte aantal internetaansluitingen een gering publiek. In dezelfde periode begint Polman een website voor de op Watergraafsmeer gerichte politieke partij Méérbelangen, dat aanvankelijk vooral een (digitaal) alternatief is voor het huis-aan-huis verspreiden van informatie. Beide sites zijn de voorgangers van oost-online.

Om de toekomst van zijn tweede platform te garanderen weekt Polman de site in 2010 los van Méérbelangen. Datzelfde jaar fuseren de stadsdelen Watergraafsmeer, Indische Buurt, Oud-Oost en Zeeburg tot stadsdeel Oost. Met een schone lei, een leeg archief en een groep vrijwilligers gaat oost-online van start. Oud-hoofdredacteur van Dwars door de buurt Martien van Oorsouw is vier jaar lang secretaris en blijft daarna nog lange tijd actief voor de site. In 2024 nemen journalist Anne-Mariken Raukema en webredacteur Haytze Teerink zijn taken over.

Door de jaren heen is oost-online uitgegroeid tot een buurtplatform dat dagelijks meer dan 10.000 mensen bereikt. Geliefd zijn de serie artikelen over de straten van Oost van Fokko Kuik en de verhalen over de Dappermarkt van Arie Martijn Schenk. Hoogtepunt was het interview van Robijn Tilanus met viroloog Menno Jan Bouma over aerosollen. Een half miljoen mensen zagen het stuk. De site werd zo druk bezocht dat deze vastliep en moest worden uitgeweken naar een grotere server.

Voor Polman is het essentieel dat oost-online advertentieloos is. ‘Je onderscheidt je hiermee van andere media en bovendien verstoren advertenties je informatie.’ Hij wil een onafhankelijke koers varen en ontvangt daarom geen subsidie. Hierdoor financiert hij oost-online grotendeels zelf. Inmiddels is het nieuwsblad ook een visitors supported platform.


Interview Stan Polman: https://oost-online.nl/liever-goede-inhoud-dan-bier-en-bitterballen-de-nuchtere-passie-van-stan-polman-al-25-jaar-de-man-achter-oost-online/