Vandaag onthult Micropia, het enige museum ter wereld over microben, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de nieuwe museale opstelling 'Kieskeurige kuurtjes'. Aansluitend bij de World Antibiotic Awareness Week van de World Health Organisation (WHO), daagt Micropia bezoekers uit een zieke patiënt te helpen en de juiste behandeling te kiezen. Zo kun je ontdekken wanneer en hoe je antibiotica het beste kunt gebruiken. "De opstelling is een belangrijke toevoeging aan ons museum waarmee bezoekers op interactieve en speelse wijze kunnen leren over antibioticaresistentie en superbacteriën" zegt ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. "We vinden het heel belangrijk om in samenwerking met Micropia een breed publiek te kunnen bereiken over dit ingewikkelde onderwerp" vult Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, aan. De opstelling 'Kieskeurige kuurtjes' is vanaf morgen te zien en te beleven in Micropia.
Schimmels overwinnen bacteriën
Antibiotica komen oorspronkelijk uit de natuur waar microben antibiotica aanmaken om hun bacteriële concurrenten er onder te houden. Als medicijn hebben ze in ons lichaam een vergelijkbaar effect. Ze doden of remmen de groei van ziekteverwekkende bacteriën. In 1928 ontdekte de Schotse arts Alexander Fleming bij toeval een schimmel die bacteriën doodde. Hiermee deden antibiotica hun intrede in de gezondheidszorg. Dankzij het gebruik van antibiotica zijn de afgelopen decennia miljoenen levens gered. Er zijn tegenwoordig echter steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica. Als antibiotica te vaak of verkeerd gebruikt worden, kunnen ziekteverwekkers er ongevoelig voor worden. Antibiotica kunnen dan hun werk niet meer doen en het wordt moeilijker om infecties te behandelen. De museumopstelling 'Kieskeurige kuurtjes' laat de bezoeker ontdekken wanneer en hoe je antibiotica het beste kunt gebruiken.
Al 5 jaar het onzichtbare zichtbaar
Micropia vierde vorige maand haar vijfde verjaardag en is nog steeds het enige museum waar het onzichtbare leven écht zichtbaar wordt gemaakt. Het museum wil jong en oud enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen; microben. Micropia heeft al meer dan een half miljoen nationale en internationale bezoekers ontvangen en is een onmisbaar onderdeel van ARTIS, waar dieren, planten, microben en sterren samenkomen in een monumentale omgeving. Naast een fysiek museum is het een plek waar wetenschap en publiek samenkomen, wat zich onder andere uit in de aanstelling van Remco Kort als Micropia-hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit. Kijk voor meer informatie op www.micropia.nl.