AMSTERDAM - Aannemingsmaatschappij Van Gelder start een eigen pop-upschool in Amsterdam. Daar leidt Van Gelder mensen uit de regio én statushouders op tot vakman grond-, weg- en waterbouw (GWW). Zo speelt de Van Gelder-school ook in op de krapte in geschoolde vakmensen. Opleiden is voor Van Gelder geen nieuwe business; hun eigen opleidingscentrum Gelderpoort bestaat dit jaar vijfendertig jaar en voorziet in alle opleidingen voor de infrasector.

Deelnemers van de Van Gelder-school starten in de eerste twaalf weken met een mix van theorie en praktijk op een eigen locatie aan de Petroleumhavenweg in Amsterdam.
“Eerst gaan de deelnemers twee weken intensief aan de slag met de Nederlandse taal en cultuur en krijgen ze een VCA-opleiding. Daarna start het lesprogramma. ’s Ochtends krijgen ze klassikaal les over de theorie van ons vak. En ’s middags maken ze praktijkopdrachten. Zo zijn ze al snel concreet aan de slag met het GWW-vak”, zegt Remco Kok, bedrijfsleider van Aannemingsmaatschappij Van Gelder.

Amsterdam leefbaar houden

Het totale leer-werktraject duurt twee jaar. Na de eerste twaalf weken gaan de deelnemers direct aan de slag bij projecten van Van Gelder in Amsterdam, waar ervaren collega’s ze begeleiden. Kok: “In de Van Gelder School leren deelnemers in de praktijk alles over het werk aan wegen, straten, riolering, kabels en leidingen. Dat is zo’n beetje alle infrastructuur die nodig is om Amsterdam leefbaar en bereikbaar te houden. Zo werken de deelnemers direct mee aan veilig verkeer en de leveringszekerheid van gas, licht en water in de stad. Maar ze werken ook aan hun eigen toekomst, want aan het einde van het traject hebben ze een vakdiploma GWW .”

Betaald naar school en toekomstperspectief

Wie deelneemt aan de Van Gelder-school heeft nog meer zekerheden. Tijdens het leer- werktraject krijgen deelnemers namelijk meteen een salaris. Na voltooiing van het leertraject heeft Van Gelder Groep een vaste baan voor ze. Voor dit project werkt Van Gelder onder meer samen met de Bureau Social Return gemeente Amsterdam, social return-organisatie Ecce , detacheerder Geja, Taal bureau TCM, assessments NOA en bedrijfsopleiding GWW SOMA.

Statushouders

De Van Gelder-school richt zich op twee doelgroepen: Amsterdammers die nu geen (vaste) baan hebben en statushouders. “De uitdaging in onze sector is om genoeg goed geschoolde mensen te vinden. Wij denken dat er in de twee doelgroepen voldoende mensen te vinden zijn die met de juiste begeleiding en scholing perfect in onze sector aan de slag kunnen. Zo zorgen we niet alleen voor meer vakmensen voor onszelf, maar voor de hele infrasector”, aldus Kok.