AMSTERDAM - Vanaf deze lente is Amsterdam een vernieuwend landbouwproject rijker: naast de Gaasperplas is ‘Groen aan de Gaasp’ deze lente begonnen met een voedselbos gecombineerd met groenteteelt.

Het grasland van 1,3 hectare werd afgelopen decennia gebruikt als weide voor de koeien van boerderij Hartstocht (Abcoude), maar is sinds deze lente omgetoverd tot een voedselbos met groenteteelt, geheten ‘Groen aan de Gaasp’. Drie idealistische ondernemers/tuinders, Pieter Heyning, Tim den Hartog en Anna Casanova zijn dit nieuwe project begonnen naast de iconische oude boerderij Langerlust aan het Gaasperpark.

Afgelopen maart zijn er honderden verschillende fruit- en notenbomen en bessenstruiken aangeplant. Dit voedselbos zal pas over 3-5 jaar opbrengst gaan geven, dus bedacht ecoloog en tuinder Pieter Heyning een manier om de eerste jaren groente te verbouwen tussen de jonge boompjes. Groen aan de Gaasp zal de eerste paar jaar voor 180 mensen verse lokale groente verbouwen op de zelfpluktuinderij. Geïnteresseerden kunnen zich nu inschrijven om lid te worden om zelf hun bietjes, sla, broccoli en andere verse groenten te komen plukken. Over een paar jaar zal het groenteaanbod veranderen in bessen, fruit en noten.

Het project is tot stand gekomen door een brede samenwerking: Groen aan de Gaasp, Boerderij Hartstocht, Stichting Grond Verbond, Wij.land, NMU en Gemeente Amsterdam. De bewoners van Amsterdam (Zuidoost) worden actief betrokken bij de opzet en ontwikkeling van Groen aan de Gaasp en worden uitgenodigd contact op te nemen als zij willen bijdragen aan het project.

www.groenaandegaasp.nl