AMSTERDAM - Tijdens de Nationale Sportherdenking van 4 mei bij het Olympisch Stadion speelt een vergeten oorlogsmonument van de Tennisbond een hoofdrol. De namen van de omgekomen leden van tennisclubs worden hier besproken, in aanwezigheid van onder meer Esther Vergeer, Jan Siemerink, NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen, KNLTB-voorzitter Roger Davids en de Amsterdamse sportwethouder Sofyan Mbarki.
Het thema van de Nationale Sportherdenking is de tennissport in de Tweede Wereldoorlog. We kijken terug op de oorlogsjaren met behulp van een gedenkplaat van de Tennisbond, die in 1949 werd gepresenteerd tijdens het vijftigjarige bestaan van de bond. Hierop staan 257 namen, maar in de afgelopen jaren was het bestaan hiervan grotendeels vergeten. Tijdens de Nationale Sportherdenking vestigen we hier weer opnieuw de aandacht op door enkele namen op het monument te bespreken. Dat doen we samen met Roger Davids, voorzitter van de KNLTB.
Robert de Brauw
speelde in 1939 nog in het Nederlandse Davis Cup-team. Op 4 mei 1945 werd hij gedood bij een bombardement op het passagiersschip Cap Arcona na een verblijf in het concentratiekamp Neuengamme vanwege zijn verzetswerk. Op zijn 80e sterfdag bespreekt tennishistoricus Theo Bollerman zijn leven.Bert en Hans Kuik
waren lid van de tennisclub van Arnhem. Zij speelden na de Slag om Arnhem een rol in het lokale verzet. Op 3 november 1944 werden de broers aangehouden en geëxecuteerd op de golfbaan van Rozendaal. Ook hun namen staan op het tennismonument, waarover journalist en historicus Ad van Liempt zal spreken.Kees Visschedijk is auteur van een boek over oorlogsslachtoffers in de regio Alpen aan den Rijn. Hij schrijft onder meer over Frits Hillel van Hertzfeld uit Boskoop, tevens lid van de plaatselijke tennisclub. Hij sprak enkele Duitse soldaten aan, die tegen de afspraken in een wedstrijd speelden op de tennisbaan van zijn club. Hillel van Hertzfeld werd gearresteerd en afgevoerd naar Neuengamme, waar hij werd vermoord. Visschedijk zal hierover vertellen.
Programma
De Nationale Sportherdenking bestaat uit een inhoudelijke bijeenkomst en een plechtigheid bij het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument van de Nederlandse sport. Om 10.30 uur start het inhoudelijke programma bij Move-Amsterdam, Stadionplein 28. De plechtigheid met kransleggingen bij het beeld van Prometheus is vanaf 12:30 uur, waar gesproken wordt door Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF), Roger Davids en Esther Vergeer.
Het Comité Nationale Sportherdenking
Eric van der Burg, Heleen van Ketwich-Verschuur, Uğur Pekdemir, Jurryt van de Vooren en Carla de Groot